Pécs nem kapta meg a kutatóegyetemi címet

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Múlt hét péntek óta tudjuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem nem kapta meg a hőn áhított „kutató-elitegyetem” címet, mindössze „kiváló egyetem” lett, amely nem az intézmény egészét, hanem csak egyes területeit minősíti. Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora az okokról számolt be a hétfő délutáni sajtótájékoztatón.


Előre látható volt, hogy nem minden pályázó nyeri el a jelentős előnyökkel járó címet, és azt is sejteni lehetett, hogy a Pálinkás, Hiller, Bajnai trió mindössze 5  egyetemet részesít ebben. Jólértesültek azt is tudni vélték, még a döntés nyilvánosságra hozatala előtt, hogy Pécs legjobb esetben is csak a hatodik helyet szerezheti meg, amely végül beigazolódott.

Kutató-elitegyetemi címet kapott a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Rajtuk kívül kiváló egyetem miniszteri elismerést kapott a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem.
A tét Gábriel Róbert szerint egyrészt a presztízs megtartása volt, másrészt egy olyan lehetőség, amellyel az első öt egyetem egyenként 3 milliárd forint pályázati pénzhez jut.  Pécs számára tehát ez elszállt, bár a rektor úgy véli, egy másik pályázattal nagyjából 2,4 milliárdot azért még ide lehet hozni. Tudomása szerint ezt egy héten belül ki is írják.

Sajnos a címet nem lehet ilyen egyszerűen visszahozni, ugyanis a mai rendszerben csak három év múlva lehet újra aspirálni arra. Ezt már nem Gábriel Róbert fogja megtenni, hiszen a mandátuma június harmincadikával lejár.

A kudarc okairól annyit mondott, nem volt szerencsés, hogy az elbírálásban nagy súllyal esett latba az orvosi és a természettudományi kar, mivel ezek Pécsett a többi versenytárshoz viszonyítva kisebbek. Az akadémiai kutatócsoportok csekély száma is rontott az esélyeken, csakúgy, mint a viszonylag szerény intézményi bevételek  ténye. Ezek összessége okozta tehát a nem túl fényes végeredményt.

A Pécsi Riport információi szerint a nemrég megválasztott , még be nem iktatott rektor, dr. Bódis József tevékenysége egyik nagy próbájának tekinti a három év múlva megismételt pályázatot. Személyes sikernek, vagy sikertelenségnek fogja tekinteni a cím elnyerését, vagy annak elutasítását, mindkét esetben tudni fogja a kötelességét – mondta lapunknak.


Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-04-19 17:24
Gondolom a rektorság végének is lehet köze ehhez a dologhoz?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-19 13:42
Hááááát rektor úr, azért itt a pályázat erőssége megkérdőjelezhe tő. Na, majd dr. Bódis megmutatja (remélem)!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés