Két Munkácsy-kép már megérkezett a trilógiából

Képzőművészet
PDF
Bár némi késéssel, de Pécsre érkezett Munkácsy Mihály festőművész három vallási ihletésű, hatalmas méretű festménye. Debrecenből, komoly csomagolásban, teherautón tették meg az utat a képek a Széchenyi térig, a Nagy Lajos Ciszterci Gimnázium erre a célra kialakított különtermébe. A Golgota mellett az Ecce homo már a baranyai megyeszékhelyen várja a kiállítás megnyitóját, míg a Krisztus Pilátus előtt, című csütörtökön jön. A kép akkor készült, amikor a Golgota még rajta volt a fából készült dobon.

Komoly munka egy-két, pontosabban három amúgy nagyon értékes, kellően híres festmény becsomagolása, átfuvarozása, újra keretre feszítése, felállítása. Sok-sok munkaórát vesz igénybe, nem is beszélve az előkészületekről, amik hónapokig tartanak, ilyen esetben.

A Szépművészeti Múzeum főrestaurátora, Szentkirályi Miklós elmondta, ha egy vásznat úgy tekernek fel, hogy a rajta lévő festék van kifelé, akkor nem károsodik, mert annyit tud nyúlni az alapanyag. Fordítva persze ennek az ellenkezője történne meg, mert akkor torlódna az anyag, a festék, úgy pedig könnyen töredezne.

Fontos megjegyezni, a három műalkotás már a világ számos pontján megfordult, ám egyszerre, egy időben eddig kizárólag Debrecenben volt látható. Illetve, hamarosan Pécs lesz a második helyszín, ahol az érdeklődők megcsodálhatják a mester ecsetkezelését.

Mindez két okból jöhetett létre. Egyrészt, mert a hármas állandó múzeumát, a kincsek otthonát éppen felújítják. Másrészt viszont a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozata kiváló alkalmat nyújtott egy pécsi, olyan bemutatóra, ahol eddig nem volt dolgok is megvalósulhatnak. 

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-04-21 06:21
Akkor ez most trilógia helyett bilógia? És mikor jön a tri?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés