Pécsett holnaptól látható a Munkácsy-trilógia

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Pénteken délben a sajtó érdeklődésének kereszttüzében bemutatták a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében kiállított nagyméretű Munkácsy képeket. A Debrecenből kölcsönkapott műalkotások most először, de egyben utoljára láthatók városunkban, igaz jó fél évig lesz lehetőség a megtekintésükre. Vélhetően hatalmas lesz az érdeklődés, havonta mintegy 10-15 ezer látogatóra számítanak a pécsiek.
(Képünkön Páva Zsolt látható az "Ecce Homo" című Munkácsy kép előterében).
Tekintse meg az eseményen készült fotóinkat írásunk végén!
Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte a megjelenteket és méltatta a magyar festőzseni bibliai ihletésű festményeit. A több méter hosszú és magas képek döbbenetes hatással vannak a szemlélőre, a néző szinte a kép részének érezheti magát. Sajnos arra nem kaptunk választ, hogy a képek teteje miért van pár fokkal megdöntve, hiszen így az optikai hatás is sajnos módosul. Mindenesetre a kiállítóhely, a gimnázium díszterme éppen csak megfelel az ilyen hatalmas képek bemutatására. Kicsit talán lehetett volna nagyobb  termet keresni erre a célra, hisze  a sok néző óhatatlanul egymástól fogja eltakarni a látvány egy részét, de talán valahogy megoldható lesz ez a dolog is.

Gamus Árpád, a Pécsi Galéria vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a kiállítás  megrendezésének összköltsége 30 millió forint volt, amelyből sokat elvitt a szállítás és a biztosítás, valamint az őrzés kifizetése. A terem alkalmassá tétele is meglehetősen költséges volt, hiszen a képeket légkondicionált helységben, állandó páratartalom mellett kell tartani, mivel csak így nem károsodnak azok.
A belépődíj megállapításakor fontos szempont volt, hogy minél több látogató "megengedhesse" magának a képek megtekintését. Ezért a felnőtt belépő 1500,  míg a diák 1000 forintba kerül majd. Egyes becslések szerint 70 ezer, míg mások szerint akár 90 ezer látogatója is lehet a trilógiának. Mindenesetre egy biztos, az EKF eseménysorozatába jól illeszkedő tárlat sok vendéget csábíthat a városba bel, és külföldről egyaránt.

munkacsy1-l munkacsy2-l munkacsy3-l munkacsy4-l munkacsy5-l munkacsy6-l munkacsy7-l munkacsy8-l



Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-04-23 18:33
látszik hogy minőségi a képek világítása, vajon így marad?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés