Tolnai ízek a Kultúrkertben

Tolnai ízek a Kultúrkertben

Bereczki Lajos Közélet
PDF
A Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet pénteken második rendezvényét tartotta a Régió ízei sorozatból. A legények most a Sárköz autentikus konyhaművészetéből vették az ételsort, amely decsi sültkolbásszal indított, majd csuszás csirkével folytatódott, hogy feltegye a koronát a szarvaspörkölttel az egészre. A jóféle étkek mellé tolnai bort kínáltak, a Heimann Pincészet választékából, így a kóstoló igazán jókedvűre sikerült.
 A várfal mellett található Kultúrkert déli oldalán nagy volt a nyüzsgés péntek délután. Jóféle illatok szálltak a levegÅ‘ben és az egyre csak gyülekezÅ‘ tömeg jelezte, itt készül valami! Az EKF civil keretébÅ‘l eredményesen pályázó férfi fÅ‘zÅ‘egylet a Sárköz konyhájának néhány ételét tette az asztalokra. Az ingyenes kóstolás a kellemes napsütésben valóban vonzó program így hétvége felé, ezért mit tesz az ember, meglátogatja a rendezvényt.

Ahogy illik néhány perccel a meghirdetett kezdés után dr. Balázs Kovács Sándor  a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum néprajzosa lépett a mikrofonhoz, hogy megnyissa hivatalosan is a rendezvényt. Sárközi születésű emberként különösen nagy átéléssel beszélt a paraszti ételekrÅ‘l, az elkészítésük minden elemét szakszerűen kommentálta.
Ekkor már a mellettem ülőknek is diszkréten korgott a gyomruk, de szerencsére Sándor átérezve az esemény igazi jelentőségét hamarosan abbahagyta a míves bemutatást. Élő népzene hangjaira álltak sorba az emberek, hogy most már a gyakorlatban is kipróbálják azt, amiről a szónok beszélt.

A sült kolbászkákat valóban nagyon jól ízesítették és a házi savanyúság is jól harmonizált vele. A hosszú lére engedett csirkepörköltet csuszával kihagyva ugrottam a szarvaspörköltre, mondván az újságírónak dolga van, még cikket kell írni, tehát egy fázis kimaradt. A kondérba tekintve nem lehetett rossz, legalábbis a színe a jó tolnai pirospaprika miatt remek volt. A szarvaspörkölt ellenben meglehetÅ‘sen közepesre sikeredett, nem volt igazán erÅ‘s, vad jellege az ételnek, ellenben a "vadságot " egy szakács pótolta modortalanságban. Le a kalappal a fÅ‘zÅ‘egylet tagjai elÅ‘tt, de úgy látszik, volt aki ma nem fogott ki jó napot. Egy EKF-es rendezvényen figyelni kellene arra, hogy a kultúra minden szegletében jelen legyen, még  a konyhának kinevezett terület legkisebb sarkában is. még akkor is, ha az újságíró elképesztÅ‘ módon bemegy oda, bár valószínűleg utoljára, mivel olyan stílusban tuszkolták ki onnan, hogy az  Fülig Jimy maszatos kocsmájában is megirigyelték volna.

Lám lám, egy összességében jó rendezvény így válik kellemetlen közjátékká. Reméljük a kevésbé bátor kíváncsiskodók jobb élményekkel távoztak.

Hozzászólások

 
0 #4 Guest 2010-04-25 09:00
Ilyen szarságra költk a közpénzt....Fantasztikus!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2010-04-24 11:52
Tényleg a fürge nyugdíjasok nagyon találékonyak voltak, olyan is akadt, aki saját ételhordóval jött. Nem ez a gáz, hanem az egész szánalmas fílingje, pedig lehetne jobb. Itt is a lóvé leakasztása került középpontba, a megvalósításra pedig vagy nem volt erő, vagy éppen gógyi!
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2010-04-23 19:01
a legutóbbi ilyen rendezvényről ezt olvastam ilovepecs.hu/.../ ami el is vette a kedvem a mostanitól, és az utolsó pár mondat ebben a cikkben is csak erősití ezt
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-23 18:34
kicsit félek az ilyen ingyenkajáktól, vajon milyen higiéniás körülmények között készül?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés