A Gastro Artist Pécsi Férfi FÅ‘zÅ‘egylet pénteken második rendezvényét tartotta a Régió Ãzei sorozatból. A legények most a Sárköz autentikus konyhaművészetébÅ‘l vették az ételsort, amely decsi sültkolbásszal indÃtott, majd csuszás csirkével folytatódott, hogy feltegye a koronát a szarvaspörkölttel az egészre. A jóféle étkek mellé tolnai bort kÃnáltak, a Heimann Pincészet választékából, Ãgy a kóstoló igazán jókedvűre sikerült.
A várfal mellett található Kultúrkert déli oldalán nagy volt a nyüzsgés péntek délután. Jóféle illatok szálltak a levegÅ‘ben és az egyre csak gyülekezÅ‘ tömeg jelezte, itt készül valami! Az EKF civil keretébÅ‘l eredményesen pályázó férfi fÅ‘zÅ‘egylet a Sárköz konyhájának néhány ételét tette az asztalokra. Az ingyenes kóstolás a kellemes napsütésben valóban vonzó program Ãgy hétvége felé, ezért mit tesz az ember, meglátogatja a rendezvényt.
Ahogy illik néhány perccel a meghirdetett kezdés után dr. Balázs Kovács Sándor a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum néprajzosa lépett a mikrofonhoz, hogy megnyissa hivatalosan is a rendezvényt. Sárközi születésű emberként különösen nagy átéléssel beszélt a paraszti ételekrÅ‘l, az elkészÃtésük minden elemét szakszerűen kommentálta.
Ekkor már a mellettem ülÅ‘knek is diszkréten korgott a gyomruk, de szerencsére Sándor átérezve az esemény igazi jelentÅ‘ségét hamarosan abbahagyta a mÃves bemutatást. ÉlÅ‘ népzene hangjaira álltak sorba az emberek, hogy most már a gyakorlatban is kipróbálják azt, amirÅ‘l a szónok beszélt.
A sült kolbászkákat valóban nagyon jól ÃzesÃtették és a házi savanyúság is jól harmonizált vele. A hosszú lére engedett csirkepörköltet csuszával kihagyva ugrottam a szarvaspörköltre, mondván az újságÃrónak dolga van, még cikket kell Ãrni, tehát egy fázis kimaradt. A kondérba tekintve nem lehetett rossz, legalábbis a szÃne a jó tolnai pirospaprika miatt remek volt. A szarvaspörkölt ellenben meglehetÅ‘sen közepesre sikeredett, nem volt igazán erÅ‘s, vad jellege az ételnek, ellenben a "vadságot " egy szakács pótolta modortalanságban. Le a kalappal a fÅ‘zÅ‘egylet tagjai elÅ‘tt, de úgy látszik, volt aki ma nem fogott ki jó napot. Egy EKF-es rendezvényen figyelni kellene arra, hogy a kultúra minden szegletében jelen legyen, még a konyhának kinevezett terület legkisebb sarkában is. még akkor is, ha az újságÃró elképesztÅ‘ módon bemegy oda, bár valószÃnűleg utoljára, mivel olyan stÃlusban tuszkolták ki onnan, hogy az Fülig Jimy maszatos kocsmájában is megirigyelték volna.
Lám lám, egy összességében jó rendezvény Ãgy válik kellemetlen közjátékká. Reméljük a kevésbé bátor kÃváncsiskodók jobb élményekkel távoztak.
Hozzászólások