Komolyzenéről a legkisebbeknek

Zene
PDF
Egy húron pendülünk? A Csigaház a Pannon Filharmonikusok óvódás korú (4-8 év) gyermekek részére induló sorozata. A zenés-játékos foglalkozások a Civil Közösségek Háza nagytermében kezdődnek, majd csigaházastól átköltöznek a hangversenyterembe, amely maga is egy nagy csigaformát, a belső fül csiga alakját szimbolizálja. A Csigaház tele van kincsekkel, ahogy a zene és a hangok is felfedezni való érdekességeket rejtenek. A Csigaház lakói, Csabiga és Csillaga a kisfiúk és kislányok játszópajtásaivá válva észrevétlenül, játék közben, interaktívan teszik természetessé a fül „megnyílását”: a zene kincseire való rácsodálkozás feletti örömöt.

A Pannon Filharmonikusok minden produkciójának létrehozásakor az egyediségre és a minőségre helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően a gyermekeknek szóló sorozat is a legkiválóbb szakemberek bevonásával indul.

A sorozat egy-egy alkalma gondosan „megkomponált” 50 perces foglalkozás, melyen a Pannon Filharmonikusok művészeiből álló kamaraformációk hangeffektusok, zenei betétek és szimfonikus zenekari művek részleteinek előadásával mutatják meg a gyerekeknek a különböző hangszerek, hangszercsoportok jellegzetességeit, a zenekarban betöltött szerepüket. A sorozat alkalmai önmagukban is kerek egész élményt nyújtanak, ugyanakkor egymásra is épülve egy évad során vezetik végig a gyerekeket a teljes szimfonikus zenekaron.

A Csigaház házigazdája és pedagógiai szakértője Egerszegi Andrea fejlesztőpedagógus, aki a garancia arra, hogy a sorozat fejlesztő jellegű, tartalmas szórakozást nyújtson a kicsiknek, és ne csupán egy „zenés játszóház” legyen. A foglalkozások interaktívak, a zenei betétekre, a játékos ismeretterjesztésre és a különböző zenés játékokra a gyerekek korának megfelelő ritmusban, a koncentrációs- és mozgásigényüket is figyelembe véve kerül sor. A különböző készségeket megmozgató, integráló pedagógia módszer célja, hogy szinte észrevétlenül alakítsa ki a kicsikben a zenehallgatás igényét. A minőségi program megköveteli, hogy a foglalkozásokon legfeljebb 50 gyermek és kísérőjük vegyen részt.

A Csigaház „lakóit”, Csabigát és Csillagát az egykoron a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult képzőművész, grafikus, Faltisz Alexandra alkotta meg. A számos gyermekkönyv és foglalkoztató illusztrátoraként ismert művész kedves csiga figurái a zenekar tervei szerint a következő években elkísérik a gyerekeket, sok izgalmas kaland vár együtt rájuk. Ennek első eleme a www.pfz.hu oldalon is hamarosan megtalálható kifestő játék. Várjuk a gyerekeket és szüleiket a facebook-on is a Csigaház rajongói között!

2010-ben július és augusztus kivételével havonta kettő foglalkozásra kerül sor. 2010. tavaszán május 8-án és június 12-én lesz 2-2 foglalkozás. A Pannon Filharmonikusok muzsikusaival és fejlesztőpedagógussal vezetett játékos zenei foglalkozás első alkalma bevezet a zene alapjának, a ritmusnak a világába, amely mindenki számára már az anyaméhből ismert: édesanyjának szívDOBbanása egy gyermek számára az elsőként hallott legszebb muzsika.

SzívDOBbanás

Csabiga és Csillaga várja a gyerekeket 4 évestől 8 éves korig 2010. május 8-án, szombaton délután 15.00 órától és 16.30 órától a Civil Közösségek Háza nagytermében (Szent István tér)! Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok ütőhangszeres művészei.

A foglalkozás gondosan felépített, a gyermekek szórakozását és játékos fejlődését segítő tematikán és módszeren alapul, ezért egy alkalommal max. 50 gyermek és kísérőjük vehet részt.

Jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Filharmónia irodában a Színház téren és a Cella Septichorában a Séta téren a Kioszk alatt. Jegyárak: 1990 Ft/gyermek; testvérek esetén: 1490 Ft/gyermek. A kísérő belépése díjtalan (egy gyermeket legfeljebb 1 felnőtt kísérhet).


További információ: Graf Orsolya ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; 20/449-8505)

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-04-26 14:50
Szükség is van a gyerekek ilyen irányú képzésére, bevezetésére, hiszen máshol szinte csak hulladékot hallanak.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-04-26 11:35
Nagyon aranyos, kedves dolog ez, ráadásul a gyerekek megszeretik a muzsikát.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés