Száztagú holland koncertfúvós zenekar koncertezik Pécsett

Zene
PDF
A Magyar Fúvószenei Nagydíj (Wind Music Grand Prix of Hungary) szervezői igazi kuriózummal lepik meg a koncertfúvószene kedvelőit. Az 1864-ben, a hollandiai Loon op Zandban alapított „Koninklijke Sophia's Vereeniging” szimfonikus koncertfúvós zenekar április végén Pécsre látogat.

Az együttes tagjai nem zenével keresik a kenyerüket- így a zenekar hivatalosan „amatőr” együttesnek minősül- mégis a koncerteken nyújtott kimagasló művészi színvonalú muzsikájuk hallatán eddig a világ minden pontján megcáfolták az „amatőr” jelzőt. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a köztudottan kimagasló holland fúvószenei életben már 10. alkalommal nyerték el a legjobb holland együttesnek járó díjat, és a világhírű World Music Contest-en, Kerkradeban is számos alkalommal sikeresen szerepeltek.

A zenekar több nemzetközi turnén vett részt, többek között Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is, ahol a Bostoni Szimfonikusok koncerttermében léptek fel. 2008-ban egy felejthetetlen körút keretében hangversenyt adtak Szent- Pétervárott az Ermitázs színháztermében, a Szmolnij Székesegyházban, valamint az egykori cári palotában, Carszkoje Szeloban is.

Világhírű karmesterük Heinz Friesen, aki Strauss, Mahler, Csajkovszkij és Sztravinszkij műveinek szimfonikus fúvószenekari átiratait tolmácsolva vívta ki a páratlan nemzetközi sikert. Munkásságát 2009-ben Amstel díjjal ismerték el.

A világhírű holland zenekar április 29-én csütörtökön 19:30-kor koncertezik a Pécsi Tudományegyetem Szigeti úti, Dr. Romhányi György Aulájában, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezendő Magyar Fúvószenei Nagydíj felvezető eseményeként.

A színvonalas műsorban felhangzanak többek között Richard Wagner, W. A. Mozart, Edward Elgar, Gustav Holst művei. Az est szólistája Harmen Klomp klarinétművész, fellép továbbá a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, Neumayer Károly Liszt díjas karnagy vezényletével.

A belépés díjtalan! Előzetes helyfoglalás ajánlott:
•    tel:  72/513-989  munkaidőben 8-16 óra között,
•    interneten a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen


Pécs2010 Sajtóiroda

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés