Normandiában a Pannon Filharmonikusok

2013. november 22. péntek, 17:01 Zene
PDF
November 24-én Normandiába utazik a Pannon Filharmonikusok, ahol a VII. Őszi Normandiai Fesztivál megtisztelő meghívásának tesz eleget.

A fesztivál idén „Masculin/Féminin” címmel kortárs és történelmi témájú művek feldolgozásával, más és más művészeti ágak – színház, zene, tánc - nyelvezetét segítségül hívva a férfiasság és a nőiség kérdéséről szól, az emberiség egységében rejlő kettősség, a férfi és női lét szubsztanciáját keresi. A nemiség sokféle aspektusból megközelíthető, például a biológiai vagy a kulturális vonatkozások felől nézve. Igazi kihívást a „férfias” illetve a „nőies” fogalmának művészeti megértése jelent.

A fesztivál vendégeként a zenekar a normandiai Rouen-Grand-Quevilly színházában, a Théâtre Charles Dullinban koncertezik november 25-én és 26-án, 20 órakor. Műsoron Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Wagner Trisztán és Izolda című operájának Henk de Vlieger által áthangszerelt zenekari keresztmetszete szerepel. A zenekar tehát férfi és nő viszonyának bemutatását egy Bartók-várában történő szédítő utazással, majd a wagneri tiszta szenvedély titokzatos megtestesülésének közvetítésével viszi véghez. A két mű eltérő nézőpontból mutatja be férfi és nő különbözőségét, kettejük kapcsolatának problematikáját. Míg Bartók Juditja a férfi életének titok-ajtajait nyitogatja, addig Wagner a szenvedély fogságában ábrázolja férfi és nő tiltott szerelmét.
A koncerteken a Pannon Filharmonikusok Daniel Kawka vezényletével lép színpadra. A normandiai szereplés a francia dirigens és a zenekar első közös munkája. Közreműködnek: Cser Krisztián és Miksch Adrienn.
A fesztivált követően a zenekar a normandiai koncert műsorából ízelítőt ad pécsi közönségének is november 29-én, 19 órakor a Kodály Központban, Zenekari szenvedély című koncertjén.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés