Rangos francia fesztiválon lép fel a Pannon Filharmonikusok Zenekara

2013. november 23. szombat, 14:57 Bereczki Lajos Zene
PDF
Két napra elutazik a pécsi székhelyű PFZ, hogy részt vegyen november 25-26-án Normandiában, Rouen városában a VII. Őszi Normandiai Fesztiválon („Automne en Normandie”.) A meghívás igazi megtiszteltetés a magyar együttesnek, hiszen az Európában magasan jegyzett összművészeti fesztiválra a francia résztvevőkön kívül csak a PFZ kapott meghívást.


- Kinek, vagy minek köszönhető a meghívás? – kérdezem Horváth Zsoltot, a PFZ igazgatóját.
- Ez egy összetett folyamat eredménye. A PFZ alapító partnere a Szegeden megrendezett Armel Opera Verseny és Fesztiválnak, melyet még a kezdetekkor Mezzo Opera Fesztiválnak hívtunk, a francia zenei tv csatorna támogatása miatt. 2008-ban indult ez a kortárs operafesztivál, amelyet évente megrendeznek, és jelenleg is nagy sikerrel zajlik. Mi ebben alapító partnerek voltunk, és 2010-ig folyamatosan közreműködtünk benne. A Kodály Központ átadása óta megnövekedett feladataink miatt a zenekar aktívan már nincs jelen ezen a fesztiválon. Ugyanakkor zeneszakmai partnerei maradtunk továbbra is ennek az eseménynek. Az Armelnek vannak külföldi partnerei, egyrészt Avigon, másrészt ez a normandiai fesztivál. Tulajdonképpen Normandiából az Armel fesztiválhoz érkezett az a felkérés, hogy ebben az évben, amikor férfi és nő viszonyát állítja középpontba ez a fesztivál, a szervezők szeretnék színpadra állítani Bartók Kékszakállú herceg várát. Hogy autentikus legyen a darab, egy magyar szimfonikus zenekarral kívánták mindezt megvalósítani. Így esett ránk a választás. A normandiai fesztiválról pedig azt kell tudni, hogy Franciaország egyik legnagyobb költségvetésű őszi művészeti fesztiválja, amely hosszú ideig tart és nagyon sok programot tömörít. Rendkívül rangos fesztiválról van szó, ezért ennek a presztízs értéke számunkra nagyon jelentős. Ettől további külföldi koncertlehetőséget és megjelenéseket várunk. Tehát stratégiailag fontosnak tartjuk, és persze Bartókra soha nem mondunk nemet! Most a próbafolyamat vége felé járunk, vasárnap pedig már utazunk.

- Daniel Kawka vezényli a darabot. A karmesternek vannak magyar kötődései, például Ligeti tanítvány volt és Bartók is közel áll hozzá.
- Daniel Kawka ennek az összművészeti fesztiválnak az évek óta foglalkoztatott karmestere, zenei szakembere. Személyes találkozásunk alkalmával kiderült, hogy a magyar zene mellett nagyon-nagyon elkötelezett, Bartók valamennyi művét vezényelte már. Ugyanakkor a Kékszakállú herceg várát magyar zenekarral még sohasem dirigálta. Kedd óta Pécsett tartózkodik és mondhatom, hogy a próbafolyamat zavarbaejtő volt, mert lépten-nyomon megdicsérte a zenekart. Ő azt mondja, hogy sok jó zenekar eljátszotta már ezt a művet, de ennyire autentikusan, csak mi. Úgy fogalmazott, hogy anyanyelvi szinten beszéljük Bartókot. Mi nem érezzük ezt ennyire különlegesnek, de nyilván nem véletlenül mondja ő ezt. A PFZ egyébként az elmúlt tíz évben tudatosan nagyon sokat és szívesen játszott Bartókot, az életművéből csak két olyan darab van, amit a zenekar még nem adott elő. De a következő években ez is megtörténik. Tehát valóban nagyon tudjuk és nagyon a miénknek érezzük Bartókot.

- Mióta próbál a zenekarral Daniel Kawka?
- Vendégünk kedd óta van Pécsett, Vass András állandó karmesterünk előkészítette neki a „terepet”, azóta naponta több órás próbák zajlanak. Ő szombaton délután utazik vissza Franciaországba, az együttes pedig vasárnap követi.

- Lesznek-e más külföldi szimfonikus zenekarok is ezen a fesztiválon?
- Nem. Ahogy már említettem, ez egy összművészeti fesztivál, amelynek minden évben van egy tematikája. Ezt járják körül különböző művészeti ágak segítségével. Idén a tánc és a színházi előadások lesznek túlsúlyban.

- A koncert is színházban lesz?
- Igen, Rouen városában, a Théâtre Charles Dullinban, amely Párizstól autóval nagyjából kétórányira, a tengerpart közelében található. Ott, ahol egykor a normandiai partraszállás is volt. Egyébként ez a település még arról is híres, hogy Szent Johanna városa, egykor itt égették meg. A turizmusa is ezekre az elemekre épül.

- Készül-e erről a koncertről valamilyen felvétel?
- A fesztivál szervezői mindent archiválnak, így az eseményről később készül egy kisfilm. Visszatérve még az előadásra, Bartók Kékszakállú herceg vára című művét általában prológ nélkül játsszák a zenekarok. Itt azonban most ragaszkodva az eredeti műhöz, autentikusan, prológgal együtt fogjuk játszani. Egy francia színész mondja el a darab elején a szöveget, tehát az előadás olyan lesz, mint ahogy eredetileg a világhírű magyar zeneszerző megírta.

- Mostanában a kritikusok szuperlatívuszokban beszélnek a zenekarról. Hogy élik meg mindezt?
- Jól esik, hogy ezt lehetett olvasni egy kritikában: „a pécsi székhelyű PFZ Magyarország top-zenekara.” Remélem ez a magyar zenebarátok többségének a véleményét is tükrözi. Azért tartom ezt agyon fontos megállapításnak, mert ez a kritika egy olyan koncert után fogalmazódott meg, amikor a zeneirodalom egyik legnehezebb művét szólaltattuk meg. A zenekar azzal a habitussal és szakmai magabiztossággal, olykor fölénnyel szólaltatta meg a művet, mint amit a kritika is megfogalmazott és ez az, ami igazán értékes. Több évtizedes kemény munka után eljutunk végre oda, hogy a minőség, az érték a lényeg, nem pedig az, hogy azt milyen földrajzi helyen műveli valaki. Tény, és erre már mi is felfigyeltünk, hogy ennyire jó évkezdése még nem volt a Pannon Filharmonikusoknak. És ilyen volt a folytatás is, minden koncertünk nagyon működött, mind a zeneszakma, mind műsorválasztás, mind a közönség szempontjából. Minden koncertünket úgy éltük meg, mintha karácsony lett volna. Már a nyolcadik műsorunkat adtuk, és még mindig felfokozott állapotban vagyunk.

- Hatalmas feladat lesz a hangszerek helyszínre szállítása is. Hogyan oldják meg az 1500 kilométeres utaztatást ebben a télies időben?
- A Filharmóniától bérelünk teherautót a hangszereknek, a zenészek pedig repülővel utaznak. A teherautó fűtött lesz és olyan személyzetet kapunk hozzá, akik tudják kezelni-pakolni ezeket a nagyon érzékeny és értékes hangszereket. A jövő héten kedden-szerdán Franciaországban koncertezünk, majd a hazaérkezés után rögtön próbálunk, hiszen pénteken este újra előadásunk lesz a Kodály Központban.

- Ki fizeti a zenekar részvételének költségeit?
- A normandiai fesztivál szervezői állják a költségeket, az utazást, a négycsillagos szállodát, mindent. A zenekar számára anyagilag „nullszalldós” a turné, de ennek nem ez a lényege. A komolyzene mindenhol a minőségi-magas kultúrát jelenti, amelynek inkább szakmai hozadéka és presztízs értéke van. De a nemzetközi elismertség, a jó hírnév, a zenekar és a magyar kultúra megismertetése az igazi „nyeresége” ennek a fellépésnek.   

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés