Talán eltűnik, remélhetőleg végérvényesen

2013. november 24. vasárnap, 12:11 Közélet
PDF
Már szinte végtelenfajta szövegkörnyezetben emlegették a pécsi „Magasházat” (képünk a munkálatok során készült, a Szigeti úton). Most, hogy talán megkezdődik a bontás, illetve annak előkészületei már lassan, de zajlanak, érdemes esetleg József Attila költőt is bevonni a történetbe. Bár maga a poéta semmit sem tudhatott az itteni, XX-XXI. századi történésekről, ennek ellenére egyik versének első versszaka szinte tökéletesen illik a históriára. Ebből több dolog is következik. Egyrészt a szerző zseniális volt, másrészt viszont balsorsú a ház története. Miként Attiláé is volt!

"Talán eltűnök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
Amiről számot kéne adnom."

A tragikomédia folytatódik, amennyiben egy irodalmi meghatározás egyáltalán ráillik egy épületre. Amire egykoron a politikusok, meg a lakók is büszkén tekintettek. Aztán kiderült, sokkal több gondot okozott a beruházás, mint bármi más hasonló, ami egy házzal történhetett, a baranyai megyeszékhelyen.

Ahol megkezdődött a rombolás előtti bíbelődés. Hiszen komoly tevékenységhez, az egészhez mérten tényleg nem nevezhető az a pepecselés, aminek során, az északi oldalon az övegeket szedték, bontották ki a munkások, például szombaton is.



Belülről már tisztán látható minden, mert nincsenek üvegek

Ennek okán el is terelték a forgalmat a Szigeti úton, ott, ahol az elátkozott monstrum áll, egyelőre. Csak a közösségi közlekedés járműveit engedték át a forgalomszabályzók. Jogos a kérdés, miért mehettek a buszok, miközben nem haladtak át a kocsik, tehergépjárművek, motorok?

A válasz egyszerű, a felvilágosítást egy csuklyás, védősisakos szakember adta meg, miközben szája szegletében gyufát rágott, forgatott. (Bár lehet, hogy fogpiszkáló volt, ez a történet menetét jelentősen nem befolyásolja.)

– Uram, ez európai szabvány – jelentette ki a regulák nagy ismerője. – Ilyen esetekben, az épülettől 15 méteres távolságig le kell zárni az utakat, járdákat. Amikor jön a busz, akkor rádión felszólunk az emeletre, addig leállnak a fent szorgoskodók.

 – Ezek szerint, ha komolyra fordulnak a dolgok, akkor sem lehet majd erre közlekedni?
– Nézze, hivatalosan nem adhatok felvilágosítást, de nyilván, akkor majd komoly terelésekre lehet felkészülni, másképpen nehéz elképzelni egy hasonló folyamatot. Főleg ekkora betontömb esetén. De majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Ez utóbbi kijelentésen felesleges is lenne vitatkozni. Meglátjuk, ha már két évtizede nézzük, ezen már tényleg semmi sem múlik majd.

Hozzászólások

 
0 #3 Guinness-rekord 2013-11-27 15:24
Kedves Megyeri téri, kicsit rosszul írtad, de a Guinness-rekord tényleg meglehetne, csak hozzáértő és merész építészt kellene megfizetni.

Igazad van, a pénzt nem rombolásra, hanem értéklétrehozás ra kellene fordítani.

Még én is szurkolok, mert sajnálnám, ha ez a 25 szintes eltűnne a pécsi panorámából.

Arról nem is szólva, hogy a huszonötödikről milyen príma a PANORÁMA!

Na, majd meglátjuk. Ez tényleg biztos.

Csak nem mindegy, hogy mit.
Idézet
 
 
0 #2 Megyeri téri 2013-11-27 15:16
Egyetértek Tenfozsárral.

Még nem késő, mert a fölöslegeket szedték le, tehát ebből még "kihozható lenne" egy városi érték.
Ráadásul egy világhíresség, mert a GUINESSE-CÍM már rég megvan.

Jól írtam?
Idézet
 
 
0 #1 Tenfozsár 2013-11-27 15:13
Nincsenek üvegek, zavartalanul látni, hogy mennyi jó állapotban megmaradt lakás árválkodik évtizedek óta.

Ilyen gazdag Pécs, ennyire nem volt szüksége fedélre, lakhatásra, irodára, szállóra, motelre, hotelre, fotelre.

Egyre világosabb, hogy a monstrum MASSZÍV.

Nem fog eltűnni nyomtalanul és gyorsan.
Csak kénytelen lesz bezárni a Slyven, a Fitness, a számítástechnik a, az egész körülötte működő szolgáltatás is működésképtelen né lesz.

ÉS A KÖRNYÉKÉN LAKÓK!!!

NEM FELÚJÍTÁSTÓL, HASZNOSÍTÁSTÓL, HANEM ROMBOLÁSTÓL

SZÁNALMAS ÉS FELHÁBORÍTÓ!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés