Szenvedélyes koncert a Bogányi testvérekkel

2013. november 28. csütörtök, 08:44 Zene
PDF

Bogányi Gergely virtuóz zongorajátékát élvezheti a közönség a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, november 29-én a pécsi Kodály Központban. A Zenekari szenvedély címmel megkomponált koncert a társulat november 24-26. közötti normandiai vendégszereplését idézi meg a pécsi közönség előtt. A fesztivál témáját, vagyis férfi és nő szenvedélyes kapcsolatát Wagner Trisztán és Izolda című operájának − Henk de Vlieger holland komponista által áthangszerelt − zenekari keresztmetszetével eleveníti fel az együttes, amit Rahmanyinov nem kevésbé szenvedélyes II. zongoraversenye vezet fel.

 

A koncertterem szenvedéllyel történő megtöltését Bogányi Tibor vezető karmester interpretációja és testvére, Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész virtuozitása garantálja. Bogányi Gergely a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Újdonság és megtiszteltetés a zenekar életében, hogy ebben az évadban Bogányi Gergelyt az együttes rezidens szólistájaként köszöntheti koncertjein.

A koncert első felét megtöltő II. zongoraversenyt Rahmanyinov pszichiáterének ajánlotta, aki neurózisából és alkotói válságából hipnózissal kimozdította. A darab óriási sikert aratott 1901-es premierjén, a zongoraszólót maga a komponista játszotta. A versenymű második tétele romantikus filmjelenetek gyakori kísérőzenéje, a harmadik tétel témája pedig a könnyűzene számára szolgált inspirációként: a Full Moon and Empty Arms című sláger, mely Frank Sinatra feldolgozásában vált ismertté, ezen a Rahmanyinov-dallamon alapul.

A normandiai szereplést felidéző koncert második felében férfi és nő szenvedélyes kapcsolatától izzik majd a koncertterem levegője. Wagner Trisztán és Izolda című operája a nyugati zene mérföldköve, nem másról, mint a szerelemről és a perzselő szenvedélyről szól, különösen figyelemre méltó a darab gazdag hangszerelése. Wagner születésének 200. évfordulóján, a Pannon Filharmonikusok előadásában a mű keresztmetszetét hallhatja a közönség Henk de Vlieger holland komponista feldolgozásában. A zeneműben az operai szereplők megszólalása nélkül is tanúi lehetünk érzelmeiknek, mert a zenei szövet magában hordja azt, erre utal Vlieger „zenekari szenvedély” alcíme, melyet a komponista mintegy műfaji meghatározásként használ.

A koncert része annak a jótékonysági programnak, melynek keretében a Pannon Filharmonikusok a Fülöp-szigeteken pusztító tájfun után egyedül maradt gyerekeken igyekszik – közönsége bevonásával – segíteni! A zenekar csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány „Fogadj örökbe” programjához, melynek keretében a szervezet olyan támogatókat keres, akik egy éven keresztül havi 3 ezer forinttal segítik a segítségre szoruló, Fülöp-szigeteki gyerekeket.  A zenekar a soron következő koncertjére is kibocsát 100 db jegyet 3000 Ft-os áron, mely jegyek bevételét a Fogadj örökbe! programnak ajánlja fel.

A Baptista Szeretetszolgálat a felajánlott támogatást elsősorban arra fordítja, hogy tiszta ivóvizet, orvosi ellátást, ruhát és rendszeres háromszori étkezést biztosítson a gyerekeknek. Jegyek a www.jegymester.hu weboldalon vagy a Kodály Központ jegypénztárában vásárolhatók. A támogató jegyek a Kodály Központ jegypénztárában vásárolhatók meg.

Hozzászólások

 
0 #1 Smithe312 2014-06-07 11:15
Hi my friend! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all significant infos. I'd like to see more posts like this. dgdgcakkkedkcgf c
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés