Jubileumi ünnepség, a könyvek jegyében

Jubileumi ünnepség, a könyvek jegyében

2013. november 29. péntek, 08:09 Irodalom
PDF
A legnagyobb helyi irodalmárok, többek között Weöres Sándor, Csorba Győző, Tüskés Tibor, Bertók László is ezer szállal kötődött, kötődik, az 2013-tól Csorba Győző Könyvtár néven ismert közművelődési intézményhez. De sokan, mások is tiszteletüket tették 2013. november 28-án, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont különtermében (képünk a helyszínen készült). Ahol az intézmény megalapításának hetvenedik évfordulója alakalmából tartottak ünnepi találkozót.

A siklósi Dolce Hegedűegyüttes színvonalas muzsikája vezette fel a csütörtök délutáni eseményeket. Utána Nagy Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere lépett a mikrofon elé, méltatva a könyvtár kimagaslóan fontos feladatát, egyben ismertetve rövid történetét.

A mostani igazgatónő, dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka szintén köszöntötte azokat, akik zsúfolásig töltötték meg azt a termet, amit kijelöltek a fontos rendezvény színhelyéül. Egyperces néma főhajtással tisztelegtek azok előtt is, akik egykoron itt, illetve másik épületekben dolgoztak a nemes ügy érdekében, de már csak az égi könyvtárak olvasótermeiben üldögélnek, beszélgetnek a dicső múltról.



Hegedűszó mellett indult a rendezvény, méghozzá hibátlanul

Felcsendült Weöres Sándor hangja is egy arcív felvételről, aki bevallotta – még utólag is komoly derűt keltve –, hogy ugyan az irányítás rá tartozott volna, de inkább az irodalom ügyes-bajos dolgaival volt elfoglalva, mint más egyébbel. Szerencsére unokahúga, egyben kolléganője, Blaskovich Hanna legalább lelkesen bejárt az Apáca utca 8 szám alatti könyvtárba. Oda, ahonnan az egész ügy elindult dicső útjára, bár sem mennyiségében, sem minőségében nem volt összevethető a mai lehetőségekkel.

A remek hangulatot csak javította, amikor Stubendek Katalin színésznő, Götz Attila színművész társaságában, fontos szemelvényeket olvasott fel a könyvtár históriájából, hangjátéki formátumban. Miközben a kivetítőn réges-régen elfeledettnek hitt képek mutatták be az első lépéseket, majd minden fontos momentumot, személyt, akinek köze volt a fontos történésekhez. Eközben egyesek már felismerték egykori vezetőiket is, akikkel közösen dolgoztak, évtizedekkel korábban.

Végül, az eseményre megjelent könyvek első számozott példányait az egykori vezetők vehették át, nagy tapsok közepette. Aztán persze jutott belőle minden kíváncsi személynek Abban a reményben, hogy még legalább újabb 70 év szellemi erő mindenképpen van a falak között.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés