Több lábon álló intézmény a Széchenyi

2013. december 06. péntek, 07:25 Közélet
PDF
Évszázada, sőt régebben, szinte ugyanazt jelentette a pécsieknek a „Széchenyi”. A belvárosban, egy színvonalas oktatási intézményt értettek alatta. Ami ma is igaz, de a Széchenyi István Iskola ma már több épületben, sokkal többet tud adni, mint az egykori megszokott helyszín, a Király utcában (képünk a homlokzatot mutatja). Az oktatás viszont folyamatos, még ha a keretek változtak is.


Az egykor volt sporttagozatáról híres Építők úti, ma Radnóti utcai intézmény is már szerves része a Széchenyi nevével fémjelzett pécsi oktatási központnak. Ahol az alsó tagozatosok a tudás alapjaival ismerkedhetnek meg. Az általános iskola igazgatóhelyettese, Szíjártó Tiborné szerint, a korábbi erényeket megőrizve, új értékeket hozzáadva, nevelhetik a diákokat.

– Az már a múltba vesző gondolat, hogy ha egy gyermek hiperaktív, akkor be kell íratni egy sporttagozatos képzésre – árulta el Szíjártó Tiborné.  – Ennél azért már alaposabb, szakmailag más szempontokat előtérbe helyező módszerekkel szokták a kollégák kiválasztani azokat, akik vonzódnak a mozgás valamilyen szervezett fajtájához. Természetesen, nem mindenkiből lesz olimpikon, de még válogatott sportoló sem. Távlati célként persze mindez kitűzhető, ám inkább az lebeg mindenki szeme előtt, hogy testileg, illetve mentálisan is egészséges fiatalokat képezzünk. Akik nálunk megtalálhatják a továbblépés lehetőségét is.



Hárman, egy célért: Kutas József, Szíjártó Tiborné (középen), valamint Halász Andrea vezeti az intézményt

Az intézményről, csupán tájékoztató jelleggel, ám mindenképpen fontos megjegyezni, miszerint a működtetését 2012. szeptember 1-től átvette, a Babtista Szeretetszolgálat. Az uránvárosi telephely igazgatóhelyettese, a középiskolai okítás irányítója Halász Andrea mindezt örömmel vette.

– Nem mindenki tudhatja, de legalábbis sejtheti, milyen áldozatokkal jár a mai sport – értékelte a helyzetet Halász Andrea. – Az edzések megszervezése nem könnyű feladat, de mi erre komoly hangsúlyt fektetünk. Mások itt az órarendek, mint a tőlünk eltérő profilú iskolákban. Nem mindenki lehet mindenben, kiemelkedően tehetséges. Éppen ezért, tisztességes keretek között eljutni az érettségiig, versenyzés mellett nem kis teljesítmény. Ebben próbálunk segíteni a hallgatóknak. Aki a bizonyítvány megszerzése után a felsőoktatás felé kacsintgat, szakirányban annak is jó esélyei vannak. Terveink között szerepel az OKJ-s képzés bevezetését is, vagyis szakmát szintén szerezhetnek majd a fiatalok nálunk. Szeretnénk olyan szintet elérni, mint amiről a „régi” gimnázium volt híres.

Elvileg a direktorral, Kutas Józseffel is lehetett volna kezdeni a beszélgetést, ám ebben az esetben a hölgyeké volt az elsőbbség. Csak utánuk következhetett az igazgató, aki korábban volt tanulója a Széchenyinek, majd tanította is az utódokat. Most már mindenért ő felel ott, ahol miden tekintetben ismerős.

– Akadtak tervek, elképzelések, amik nem váltak valóra – adott bepillantási lehetőséget a háttérbe Kutas József. – Komolyan felmerült, hogy az egész belvárosi részleg apránként, fokozatosan kiköltözik a másik épületbe. Talán nem túlzás, ha azt mondom, örömmel jelenthetem, ez nem valósult meg! Ezért aztán az intézmény mindkét része jól működik, fejlődik. A belügyi rendészeti szakon speciális ismereteket lehet elsajátítani, a gépjárművekkel foglalkozó korábbi hagyományos szak szintén beindult. Informatika, idegen nyelvi, valamint humán oktatási arculatunkat ugyanúgy megtartottuk Új lehetőségként megkezdtük az általános iskola első osztályától az angol, két tannyelvű tanítást. A megyeszékhely valamennyi jelentős sportegyesületével együttműködve folytatjuk a sport iránt vonzódók nevelését. Ezen törekvéseinket támasztja alá, az október hónapban befejezett felújítás, ami a sportcentrumunkban zajlott le. Most már a XXI. évszázad körülményeinek megfelelő környezetben folyhatnak a tanórák, illetve az edzések. Ezek után tényleg nem lehet okunk panaszra, nem fenyeget minket az elsorvadás veszélye. Ami pedig a nívót illeti, az elődök magasra tették a képzeletbeli lécet. Nem szeretnénk alatta ugrálni, inkább magasan átvinni. Ha már a sport is az egyik hangsúlyos terület felénk.

Még a felnőttek is beülhetnek a padba

Alsó tagozatosoktól a felnőttekig terjed az a kor, amit átfognak az iskolák. A legkisebbek 320-an vannak, a középsulisok a nyugati városrészben 190 főt számlának, kisebb kerekítéssel. A másik intézet padjaiban nagyjából 400-an szoktak ülni. De ne feledjük, középszinten, esti-, illetve levelező tagozaton szintén lehet tanulni, a sokrétű rendszerben. Utóbbiak is vannak vagy 130-an. Nem ritkaság, ha szülő, gyermek egy helyre jár, legfeljebb más-más időpontban tartózkodnak ott.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés