Tizenöt éves évforduló a BIOKOM-nál

2013. december 10. kedd, 14:42 Közélet
PDF
Az ország első, a kor minden igényének megfelelő szilárdhulladék-válogatóművét éppen másfél évtizeddel ezelőtt adták át, méghozzá Pécsett. Annak pontos napja 1998. december 3-a volt, helyszíne pedig az Eperfás utca. A kerek évforduló kapcsán, a Kodály Központban tartott jubileumi összejövetelt a BIOKOM Nonprofit Kft. Az eseményen ott volt kedden délidőben dr. Páva Zsolt polgármester mellett dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató is (képünkön).


Ha csak egy kicsit is, de késett a cég a megemlékezéssel, hiszen 2013. december 10-re hívták a vendégeket, a zenei kultúra városi fellegvárának egyik különtermében. Ahol kiderült, amikor a most emlegetett beruházás megvalósult a baranyai megyeszékhelyen, akkor az tökéletesen úttörőjellegűnek számított.

A gépsorok megindítása óta – szinte felfoghatatlan módon – 200 000 tonna lakossági, illetve ipari hulladékot, régebbi értelmezésben háztartási szemetet, meg termelési mellékterméket válogattak szét, fajtánként, az újrahasznosítás reményében. Ez a mennyiség 1 millió köbméternek felel meg, csak hogy még kevésbé lehessen elképzelni a súlyos mutatókat. Az érhetőség kedvéért, az anyagmennyiség több méter magasan borította volna be a pécsi belvárost, ha valaki szétszórta volna azt, amit amúgy összeszedtek.

A program csúszott, mert a város első emberének egy másik protokolláris megjelenése nem fejeződött be a terveknek megfelelően. Ezért aztán – mentve a menthetőt – Kiss Tibor lépett a mikrofonhoz, az eredeti elképzelésekkel ellentétben. A BIOKOM Nonprofit Kft. vezetője azt mondta, az indulás pillanatában sokan a fantazmagória kategóriába sorolták az első lépéseket. Mire a szakmai vezető az ismertetés végére ért, befutott a város első embere is. Aki tulajdonképpen megnyitotta azt a rendezvényt, ami már folyt.

– Semmi nincsen véletlenül – kezdte ünnepi beszédét Páva Zsolt. – Mindez igaz lehet a hulladékgazdálkodásra is. A korábbi komoly szakmai beruházásokra igenis szükség volt, ezt az idő múlása tökéletesen bebizonyította. Ami egykoron nagyon „furcsának”, bár haladó irányzatnak számított, azt jelenleg már sokan, számos helyen igyekeznek követni. Ezek szerint tehát Pécs, egy fontos ügyben, időben állt az élre.

A beltéri események után, az egybegyűltek bátrabbik, hidegtűrő, ráérő része, autóbusszal felkereshette a Kökény település határában épülő új hulladéklerakó, illetve feldolgozó létesítményt. Ahol mintegy 50 hektárnyi területet vontak be a beruházásba. A csípős, decemberi időben nem is annyira volt felkeresni a készülő létesítmény együttest.

     
 

Hozzászólások

 
0 #2 Violet 2013-12-14 17:18
Könnyen buliznak!2012-ben 15%-kal emelték a szállítási díjukat!(Aztán 2013-ban volt miből rezsit csökkenteni!) Jobb lenne, ha a rongyrázás helyett a hónapok óta felborult, hiányzó kerekű konténereit javítaná meg az önmagát ünneplő szolgáltató! Ezek után ne várják el, hogy a saját pénzemen vásárolt vízzel mosogassam a tejes dobozokat, meg 3 szemetesedénnye l a lakásomban válogassam a szemetet!(Legal ább másoknak lesz munkája!)A sok személyautóikka l csak körözzenek a városban! Azt is mi fizetjük! Én most ehhez nem gratulálnék! A cikk írójának viszont igen, és ezúttal ezért a cikkért köszönetemet fejezem ki neki.
Idézet
 
 
0 #1 Violet 2013-12-14 17:17
Mennyire jó hír ez a BIOKOM sok ügyfelének!
Milyen örvendetes, hogy ekkora ünnepséget rendeznek az ügyfelek pénzéből!Sajnál atos azonban az, hogy a nagy buli rendezésének közepette elfelejtették kiküldeni a 4. negyedévi hulladékszállít ás díjának a csekkjeit!Úgy sejtem azért, hogy az ügyfelek nehogy határidőn belül kiegyenlíthessé k azt, aztán a BIOKOM ne tudjon büntetést kiróni a "feledékeny" emberekre.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés