Készenlétben álltak a hóekék

2013. december 12. csütörtök, 09:57 Közélet
PDF
A tél még nem mutatta meg igazi karmait. A költői kép sajnos „lopott”, már-már plagizált. Lévén, hogy egy ötven évvel ezelőtti, városi tudósításból sikerült elcsenni. Amiben arról volt szó, miszerint Pécsett – ellentétben a fővárossal, meg más vidéki városokkal – még nem okozott nagy fennakadásokat az időjárás. Pedig a géppark (képünkön, egy archív fotón láthatók az eszközök) bevetésre vártak, december 10-után. Még fából készült, lóvontatású ekék is arra vártak, hogy eltakaríthassák a hótorlaszokat.

Éppen fél évszázaddal ezelőtt, a baranyai megyeszékhelyen létezett egy cég, aminek hosszú, ám semmiképpen sem szép volt a neve. A Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalat számos feladattal igyekezett megbirkózni. Ilyen volt a szemétszállítás, meg az utak állagának megőrzése, takarítása, hómentesítése is. Akadtak még más részegységek is náluk, ám ez volt a fő csapásvonal.

Télvíz idején, természetesen az egyik stratégiai cél a közlekedési lehetőségek biztosítása volt. Ami rendszeresen meg is oldódott, ha nem volt fehér égi áldás. Amennyiben viszont leszakadt egy-egy nagyobb hófelhő a város felett, akkor nyilván előjöttek a zűrök, bajok.  

– A garázsban három motoros (nem hárommotoros!) hóeke várja a munkába indulást, de néhány napon belül megérkezik a negyedik is – újságolta boldogan Csorbics József, a cég igazgatója. – Ezekkel a könnyen megközelíthető útszakaszokat tudjuk megtisztítani, járhatóvá tenni. Azokra a helyeken, ahová az említett gépek nem tudnak eljutni, lóvontatású faekeék bevetésével oldjuk majd meg a munkavégzést. Ilyen területnek számít példának okáért Vasas, illetve a Donátus is.

Kiderültek szervezési titkok is a nagy megmérettetéssel összefüggésben. Még a zimankós évszak megkezdődése előtt összehívták a dolgozókat, Munkaértekezleten ismertették, kinek mi lesz a dolga. Mert a korábbi évek problémáiból igyekeztek okulni az irányítók. Ennek eredményeként, a Zetkin Klára (ma Szent Mór) utcában kialakítottak egy fűthető, fekhellyel ellátott, telefonnal felszerelt ügyeleti szobát. Ezzel lehetővé tették a gyorsabb riasztást.

A szükséges segédanyagokból sem volt hiány. Hiszen a pécsi vásártéren 1041 köbméter salak, valamint 765 köbméter homok állt a fizikai állomány rendelkezésére. Azzal igyekeztek a csúszásveszélyt elhárítani. Azt az útőrök, meg a lakók, a kihelyezett helyi depókból, szükség szerint szétszórhatták.

Az élőerő azonban már akkor is hiányzott ebből az iparágból. Magyarán, a hidegben senki sem akart naphosszat lapátolni. E gond megoldására a Magas- és Mélyépítő Vállalat kubikosait vették be, méghozzá 6 forintos órabérrel kecsegtetve őket.   

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés