Adventi zűrzavar, csülökkel, Szentháromsággal

2013. december 14. szombat, 07:26 Közélet
PDF
Jelen állás szerint a helyzet kusza. De legalábbis az adventhez semmi köze annak, ami a pécsi belvárosban, a Széchenyi téren (képünk is ott készült) zajlik. A vallás végzetesen összekeveredett a karácsony előtti kereskedelmi akciókkal. Elmélyülésről, visszafogottságról szó sincsen, ami nem volna nagy baj. Ha az egészet nem csúsztatták volna össze szorgos szervezők, egyházi ügyekben járatlan kontárok, az úrjövet időszakának is nevezett hetekkel. Így viszont megvalósulhatott az ateista dőzsölés, aminek természetesen semmi értelme sincsen a világon, ilyen körítéssel.

Pécsett, a Széchenyi tér felső részéről letekintve úgy néz ki az egyik legfontosabb placc, mintha egy óriás kisfia összedobálta volna az építőkockáit. Utoljára ennyi bódét, talán a Paksi Atomerőmű építésénél lehetett látni, még az elmúlt évszázad hetvenes éveinek derekán. Akkor felvonulási épületként funkcionáltak a mobil öltözők.

Kissé közelebb lopakodva jól látható, egyenként a fából készült házikók, kulipintyók nem csúnyák, még díszesek is. De együtt, összezsúfolva cseppet sem szépek. A máskor olyan igényes városi vezetők tehát a bevétel érdekében minden egyéb elvet feláldoztak. Hiszen a helyfoglalási díjak elvileg az önkormányzati kasszát gyarapítják.



A sátorban könyveket árulnak, de Bibliát nem lehet kapni

Persze, azért akad a területen műanyagsátor, napernyő sörreklámmal, meg minden, amiről a vallási leírások nem tesznek említést, de fátylat rá! A lényeg, hogy minél több étel, ital fogyjon, mindenki érezze magát jól. Régebben kisböjt időszakaként is emlegették ezt az időszakot, amit solti kolbásszal nem könnyű végigvinni. Nagy a kísértés, ennyit az egyházról.

A kínálattal nem is lenne gond, döntő többségében a finomságok megfelelőek. Az árakon ugyan lehetne vitatkozni, ám tökéletesen felesleges. Mert fogyasztási kötelezettség nincsen. Biztosan tudható, a kitelepültek egyeztették áraikat, legalábbis a forralt bor esetében mindenképpen. Ezt nevezi a szakma árkartellnek. Amiért komolyabb helyeken büntetnek, de itt kicsinyes dolog lenne, inkább csak egy jelenségről van szó.  



Talán csak az adventi koszorú nem volt eladó

Az azonban már a legbizarrabb élmények egyike, amikor a szédülő látogató egy félig-meddig csodaszámba menő dologgal szembesülhet. A Szentháromság-szobor lépcsőjének tetején, csülkös szendvicset hirdet a megállító tábla. Ettől kezdve nincsen miről beszélni. Az advent egyszerűen áldozata lett a vásárnak. Amit pont akkor tartanak, amikor „mellesleg” a keresztények egy nagy napra várnak.

Tanulság? A halászlé, meg a mákos guba is remek étel. De nem egy fazékban, egyszerre megfőzve!

Hozzászólások

 
0 #2 Armageddon 2013-12-15 19:16
Kinek tűnne fel? Évek óta ez van, a városvezetésnek ? Kereszténydemok raták, elméletileg. Gyakorlatilag egyik sem!
Idézet
 
 
0 #1 Violet 2013-12-14 16:26
Gratulálok a cikkhez! Ezek a dolgok csak Önnek tűntek fel? (Ha igen, az elég nagy baj...)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés