Kocsis Zoltán újra a Pannon Filharmonikusok pódiumán

2013. december 14. szombat, 08:51 Zene
PDF

Kocsis Zoltán, kétszeresen Kossuth-díjas, világhírű karmester dirigálja a Pannon Filharmonikusok zenekarát 2013. december 14-én szombaton, 18 órakor a Kodály Központban. A KOCSIS & BARTÓK című koncert központi művével a zenekar pontot tesz annak a folyamatnak a végére, mely során Bartók Béla zongoraversenyeit viszi színpadra.

 

 

Az I. zongoraversenyt 2012 őszén játszotta a zenekar Kocsis Zoltán közreműködésével, míg a II. zongoraversenyt 2013 januárjában Bogányi Gergellyel. Kocsis Zoltán most szombaton újra egy Bartók-mű apropóján áll a zenekarral közös pódiumra mint annak első állandó vendégkarmestere. A III. zongoraversenyt Várjon Dénes közreműködésével szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok. A mű, mely utolsó alkotása a magyar zene ikonikus alakjának, egyszerre derűs és bús. A könnyed, lírai hangvételű művet a szerző felesége Pásztory Ditta zongoraművész születésnapjára szánta ajándék gyanánt, ugyanakkor a zongoraverseny komponálásakor Bartók már nagyon beteg volt, legyengülten, lázasan dolgozott. Fia, Péter előre bevonalazta a partitúrát, melynek végére a zeneszerző azt írta: „vége”.

Csak valószínűsíthető, hogy Bartók tudatában volt annak, hogy élete utolsó művét komponálja, termékeny időszaka volt ez, kórházi ágyán azt mondta: „Az a baj, hogy teli bőrönddel kell elmennem”. New Yorkban halt meg az utolsó 17 ütem hangszerelésének befejezése előtt.

A jól ismert amerikai nagyváros köti össze Bartók zongorversenyét Dvořak IX. „Újvilág” szimfóniájával, mely a New Yorki Filharmonikusok felkérésére készült, és szerző legtöbbet játszott darabja. Népszerűségét mutatja, hogy 1969-ben a szimfónia felvételét Neil Armstrong az Apollo 11-en magával vitte az űrbe.

A Pannon Filharmonikusok pedig 2013. december végén magával viszi nyugat-európai koncertkörútjára, és megszólaltatja majd a genfi Victoria Hallban, a zürichi Tonhallében és Luzern koncerttermében is. A címben az „Újvilág” kifejezés azt jelzi, hogy a mű a cseh származású Dvořak Amerikáról szerzett benyomásait rögzíti. A szimfónia – az ihletadó újvilághoz hasonlóan - több népcsoport zenei kultuszának lenyomata, komponálásakor a szerzőre az afro-amerikai népzenei motívumok mellett az indián eposzok is inspirálóan hatottak, miközben a cseh népi jellegről sem feledkezett meg.

A műsorról:

KOCSIS & BARTÓK
2013. 12. 14., szombat 18.00h, Kodály Központ
Wagner: Tannhäuser - Nyitány
Bartók: III. zongoraverseny
Dvořák: IX. „Újvilág” szimfónia, (e-moll) op.95
Közreműködik: Várjon Dénes – zongora
Vezényel: Kocsis Zoltán

Jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, illetve a www.jegymester.hu weboldalon.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés