Arad a filmvászonra kívánkozik

Arad a filmvászonra kívánkozik

2013. december 17. kedd, 21:17 Major Zoltán Közélet
PDF

Pécsett a Széchenyi téren, az adventi vásár tőszomszédságában két napon keresztül az érdeklődők egy különleges kiállítás képeit vehették szemügyre. A szabadtéri utazó tárlat célja az volt, hogy Aradot, Pécs testvérvárosát, mint lehetséges filmforgatási helyszínt mutassa be. A képek Pécs után több más európai városban is bemutatásra kerülnek.

 

A Széchenyi tér két napon keresztül vendégül látta Aradot. Ez a megfogalmazás így talán nem a legpontosabb, de találó, hiszen az adventi vásár tőszomszédságában december 13-án és 14-én Pécs testvérvárosa volt a főszereplője egy utazó fotótárlatnak, mely Aradot, mint lehetséges filmforgatási helyszínt mutatta be.

A járókelők 18 nagyméretű képen csodálhatták meg az erdélyi város új és ódon épületeit, köztereit, kávézóit, szállodáit, illetve különleges hidait, elhagyatott ipari területeit, sőt még egy fatemplomot is. A képeket lényeges információkkal látták el arra vonatkozóan, milyen fontos utak, középületek, hotelek vannak az adott helyszínek közelében. A tárlat az esztétikai szinten túl egy fontos üzenetet is hordozott: milyen karakteres, egyedülálló helyszíneket tud kínálni egy város, adott esetben Arad, a filmiparnak. A kiállítás ötletgazdája és a fényképek elkészítője az aradi Onoriu Felea, aki a tavaly nagy népszerűségnek örvendett interaktív filmet is Pécsre hozta.

A határokon átívelő együttműködés a vajdasági Óbecse után Pécsett mutatkozott be, a karácsony előtti időszakban pedig az aradiak ismerkedhetnek meg saját városukkal egy kicsit más objektíven keresztül. 2014-ben a város lehetséges filmhelyszíneit újabb településeken, többek közt Belgrádban és Újvidéken tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás Pécsett a Dél-Dunántúli Filmalap keretében működő Pécs Film Commission kezdeményezésében és szervezésében jött létre, Pécs MJV Önkormányzata, az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft, a Pécsi Fesztiválszervező Nkft, valamint az ERLA Sound&Light támogatásával.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés