Hallatlan, de hallható, látható zenei kincsek

2013. december 19. csütörtök, 10:25 Zene
PDF
Pénzről felesleges igyekezet beszélni. Nehéz lenne a dolga annak a becsüsnek, aki szeretné megmondani, milyen értéket képvisel a Csorba Győző Könyvtár zenei gyűjteménye (képünk a helyszínen készült). A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont IV. emeletén lévő kollekcióra tényleg illik a fantasztikus jelző, akár a mennyiségi, akár a minőségi mutatókat vesszük górcső alá, semmi sem számít igazán túlzó kijelentésnek.


– A muzsikának nem csak a hallható részével foglalkozunk – árulta el a szakmai titkot Kovácsné Sorossy Csilla, a Zeneműtár vezetője. – Hiszen könyvek, kották is sorakoznak a polcokon. Amik természetesen szerves részei a szakterületnek. Akik például a kottákat olvassák, olyanok, mint akik egy nyelvet tudnak, a zenével komolyabban foglalkozók számára e dokumentumtípusok nélkülözhetetlenek.

– Ennek ellenére, talán mégis az lehet a legfontosabb, amit a fülnek tudnak nyújtani.
– Természetesen ez így van, de azért a zeneelméleti könyveket, más egyéb köteteket sem szabad elfelejteni. A megszólalás persze mindennél fontosabb. Hiszen akik hozzánk járnak kölcsönözni, vagy helyben hallgatni a műveket, azok elsősorban arra kíváncsiak, amik a lejátszókból megszólalnak, legyen az cd vagy dvd, mely még teljesebbé teszi az élményt.

– A kínálatuk, a repertoárjuk elég széles?
– Úgy hiszem, remélem igen! A klasszikus muzsikától a népzenén keresztül, a jazz világát is érintve, a rock, a pop is fellehető nálunk. Ehhez fogható anyag a megyében sehol sem áll a rendelkezésre, kizárólag nálunk. Amire talán joggal lehetünk büszkék.



Kovácsné Sorossy Csilla nem csupán ért a zenéhez, de természetesen szívesen hallgatja a különböző műveket

– Zenerajongókon kívül kik teszik ki az érdeklődők jelentős hányadát?
– Zenét tanulók, akik több szinten is állhatnak. Egyrészt a kezdők, de a legmagasabb nívóra törekvők egyaránt érdeklődnek az iránt, a leghíresebb előadók miképpen játszottak el egyes darabokat. Mivel pedig akad választék, hát tanulni is lehet nálunk.

– Ekkora szakanyagot nem hetek, hónapok alatt lehet összeszedni, egységbe foglalni. Hová nyúlnak vissza a gyökerek?
– A Fonotéka tulajdonképpen 1981. április 2-án nyílott meg, akkor a pécsi Geisler Eta, ma Apáca utcában, a Csorba Győző Könyvtár korábbi helyén. Rengeteget tett az ügyért Szabó Ferencné Anikó, aki tavaly év végén ment nyugdíjba. A munkája nélkül nyilván minden más lenne most. Azóta kerültek hozzánk hagyatékok, felajánlások, miközben magunk is törekedtünk az állomány folyamatos gyarapítására. Ennek összessége révén alakulhatott ki az, amit itt látni, illetve füllel érzékelni lehet. Azaz a mi birodalmunk.

Nehezen követhető mennyiség adatok

A tároló helyeken, raktárak zugaiban, egy 65 000 darabból álló zenei tár található. Ezek között akad 15 000 kotta, 8 000 kórusmű, 11 000 cd, 3 000 hangkazetta, 16 000 mikrobarázdás hanglemez, 500 zenei témájú videokazetta, 600 zenei dvd, hogy a 10 000
kötetről meg ne feledkezzünk! Emellett 14 fajta zenei folyóirat is várja a téma iránt nyitott embereket, az Universitas utcában, a 2/A szám alatt.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés