Bűnbakok pedig akadnak bőven

2013. december 21. szombat, 07:30 Irodalom
PDF
Elsőre talán meghökkentő a kijelentés, de az emberiség történetének szükségszerű cselekedete a bűnbakok keresése, ám inkább azok megtalálása. Erre számtalan példát lehetne hozni, gondolatban végigszaladva a historikus események főbb vonulatain. Aki hiszi, illetve aki kételkedik benne, az a legjobban akkor cselekszik, ha elolvassa a most megjelent „Bűnbak minden időben” című kötetet (képünkön a könyv borítójának egy részlete látható).


A pécsi Kronosz Kiadó, a Magyar Történelmi Társaság, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára gondozásában megjelent mű rengeteg ember munkáját foglalja össze. A szerkesztők négyen voltak, név szerint Gyarmati György, Lengvári István, Pók Attila, valamint Vonyó József köthető ehhez a szellemi alkotáshoz.

Amelyben a nemzetközi, bűnbakokkal foglakozó részek mellett hatalmas irodalom foglakozik a hazai vonulatokkal is. Szerencsére, vagy sajnos, ám széles, színes a paletta. Hiszen elsőre fel sem tűnő módon, nem csupán személyek, de akár szobrok is lehetnek bűnbakok. Amiket aztán, egy adott pillanatban porba dönthet a tömeg. Ezt a mai világban már szinte élőben, egyenes adásban szoktak közvetíteni a hírügynökségek. Ma már szinte legendának számít egy régebbi pillanat, az 1956-os magyar eset, amikor Sztálin „lépett le” a talapzatról, a forradalmárok hathatós segítségével. Csupán a példa okán!

De etnikai csoportok, politikai szervezetek tagjai is megtalálhatják helyüket egy ilyen tanulmánygyűjteményben. A vallás, a napi politika remek táptalaja az újabb és újabb közös ellenség kitermelődésének.

Természetesen a különböző „színű” diktatórikus rezsimek kórképe sem maradhatott el a lapokról. A tartalommal, egyéb jegyzetekkel, forrásokkal kibővített lapfüzér mintegy 550 oldalt szentel a témára, amik egyrészt izgalmasak, másrészt, hasonló formában eddig ezt még senki sem jelentette meg.

A történelem iránt érdeklődők számára sokat jelenhet a publikációk elolvasása. Ami nyilván másféle élményt eredményezhet, mint egy regény, vagy bármilyen más szépirodalmi könyv átböngészése. Ám talán más befogadói célközönséget is próbál elérni.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés