Művészeti nevelés a Kertvárosban

Bereczki Lajos Közélet
PDF

Méltatlanul keveset hallani az Apáczai Nevelési Központ Művészeti Iskolájában folyó munkáról, pedig az ott tevékenykedő pedagógusok igencsak eredményesen dolgoznak. Dr. Szelierné Czina Györgyi igazgatónő irodájában az asztal tele van díjakkal és oklevelekkel, ám rögtön megnyugtat, nem az én "tiszteletemre" vannak itt, még keresik a helyet a trófeák és serlegek hatalmas gyűjteménye között ezeknek a díjaknak.

 

 Az intézmény vezetője mellett helyettese Tandiné Mosgai Andrea táncpedagógus is részt vesz a beszélgetésen, vele épp a minap találkoztam, a Hamupipőke   című táncos mű bemutatójáról váltottunk szót, amelyben a művészeti iskola növendékei is részt vesznek. Az első rácsodálkozás után, melyet a folyosókon és termekben uralkodó rend, tisztaság és a falakon található alkotások és fotók csodálatos harmóniája vált ki belőlem, rátérek érkezésem okára:

 

   - Pécsett kevesen tudják, hogy mióta működik és kiket fogad az iskola?

  - Egy általános iskola megszűnésével adódott a lehetőség arra, hogy a művészeti iskola megalakuljon, ezelőtt húsz évvel. Zenei, tánc, és képzőművészeti tagozataink vannak, jelenleg összesen 460 diák jár ide. Úgy kell elképzelni az intézményt, mint egy zeneiskolát, tehát a közismereti tárgyakat mindenki ott tanulja, ahová jár, délután pedig idejön és tanulja a táncot, a hangszeres zenét, éneket, vagy a képzőművészet különböző formáit. Az ide járó gyerekek 6 és 22 éves kor közöttiek, 12 évfolyamon tanulnak és az itt végzett tanulmányaikról minden év végén „rendes” bizonyítványt kapnak. Ezek közül az első kettő úgynevezett előképzés, a következő hat a művészeti alapképzés és az ezt követő négyet továbbképző évfolyamnak nevezzük. A zenetagozaton a rézfúvósokon kívül minden hangszeren tanulhatnak növendékeink.

     A táncképzés kiterjed a balett, a modern, a társas és a néptánc területére, a képzőművészetnek pedig szinte valamennyi ágával foglalkozunk. A tantestület 24 jól felkészült szakemberből áll, akik közül többen a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában is tanítanak.


  - A gyerekek jellemzően honnan jönnek Önökhöz?

  - A beiskolázottak 65 százaléka kertvárosi, de Pécs egész területéről és a kistérségből is érkeznek hozzánk. Önkormányzati fenntartású intézmény lévén nem dúskálunk a javakban, de pályázatokkal és a szülői segítséggel megoldott a működés minden feltétele.


  - Ha már az anyagiakról esik szó, kell-e fizetni az ide járó gyerekek szüleinek a képzésért?

  - Térítési díjat fizetnek, amely évente 11-15 ezer forint között mozog, a tanulmányi eredménytől is függ ennek mértéke. Sajnos a "műfaj " velejárója a sok utazás különféle versenyekre, megmérettetésekre, ezért a szülők nagyon sokat segítenek az útiköltség előteremtésében, ami sokszor több százezres nagyságrendű is lehet.


- Milyen a kapcsolatuk a Pécsi Művészeti Szakközépiskolával?

     - Amint azt említettem  többen nálunk is tanítanak a középiskola tanárai közül, de hosszú évekre visszamenően nagyon kiegyensúlyozott, jó kapcsolatunk van az intézménnyel. Sok diákunk a középiskolai tanulmányát ott folytatja, ami nagy öröm a számunkra.



     - Nem sorolom fel azokat a versenyeket, találkozókat, ahol az elsők között végeztek, akár csak az elmúlt tanévben, mivel több oldalt töltene meg a felsorolás. Azért hadd kérdezzem meg, Önök is rendeznek hasonló versenyeket?

    - Valóban - megyei, régiós, országos, sőt nemzetközi versenyekre is mennek diákjaink, de magunk is rendezünk hasonlókat. Háromévente nálunk zajlik a Modern Kortárs Tánc Tanulmányi Verseny, kétszer voltunk házigazdái az Országos Társastánc Versenynek és kétévente rendezzük az Apáczai Táncversenyt.


  - Irigylésre méltó teljesítmények és sikerek vannak az intézmény oktatói mögött. Ha most az asztalra pillantok, az oklevelek között egy vadonatúj táblát is látok, amelyik hamarosan az iskola homlokzatára kerül.


-  „A Magyar Táncművészeti Főiskola Partnerintézménye és Gyakorlóhelye” címet nyertük el, a táblát most kaptuk meg és nagy örömmel tesszük ki azt. Úgy gondolom ez is annak a bizonyítéka, hogy jó úton járunk és a képzés színvonala olyan, amilyennek elképzeltük.

Hozzászólások

 
0 #5 Guest 2010-05-15 10:03
Gratulálok! Szükség van ilyen helyekre...és ilyen lelkes pedagógusokra.
Idézet
 
 
+1 #4 Guest 2010-04-29 05:20
Én ide jártam suliba, csak szépet és jót tudok mondani. Pedig ez nagy szó!
Idézet
 
 
+1 #3 Guest 2010-04-28 19:03
A 2-es a legjobb suli. Ez régóta így van, csak próbálják lenyomni, de egyre többen tudják ezt.
Idézet
 
 
+1 #2 Guest 2010-04-28 18:22
A II-es iskola is egyre jobb!
Idézet
 
 
+1 #1 Guest 2010-04-28 15:40
Aranyos kölkök, jó tanárok, végre egy szuper iskola!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés