Földhözragadt karácsonyi vágyak

2013. december 24. kedd, 08:42 Jegyzet
PDF
Még a fenyőfák sem nőnek az égig (képünkön is egy olyan látható, ami hamarabb állt meg a fejlődésben). Ezért aztán a karácsonyi vágyak, álmok sem kalandozhatnak a felsőbb régiókban. Talán elég is lenne, ha csak néhány itt lejegyzett kívánság válna valóra. De arra is csekély az esély, ezt már a bevezető során – önkritikus módon – beláthatjuk. Pedig milyen szép is lenne, ha jövőre már másik listát lehetne írni, mert az idei oka fogyottá vált volna.


Egy kisgyermeket megkérdeztek a közszolgálati rádióban, mi is a karácsony? A felelet érdekes volt, még megdöbbentőnek sem lehetett nevezni. A lurkó szerint az ajándékozás ideje közeleg. Ami jól hangzik, csak kevés a valóságtartalma!

Igaz, ha valaki november végén elballagott a pécsi belvárosba, láthatta, minden kereskedő igyekezett az összes szakmai praktikát bedobni, a forgalom fellendítése érdekében. Egyszer talán mégis eljön majd a nagy pillanat, amikor nem a lapos televíziók képernyőinek átlójának hossza lesz a szeretet mértékegysége.   

Az sem lenne rossz mérleg, ha kétes eredetű izzók, illetve égve hagyott gyertyák miatt egyetlen lakástűz sem lenne. Volt már hasonlóra példa, talán már egy kissé jobban figyelnek az emberek a javaikra, mint korábban.

A közelgő szentestei étkezések miatt fontos lenne tudatosítani, a jeles napon sokáig inkább a böjthöz közeli étkek voltak „divatosak”, csak este jöhetett némi dőzsölés. De az ünnepnapok kapcsán, otthon, meg látogatóban is felesleges mindent befalni, behörpölni. Nem az éhezés korát éljük, úgy általánosságban.

Ennek ellenére örömünnep lenne, ha sem gyermek, sem felnőtt nem térne nyugovóra korgó gyomorral. Mert nem lehetünk álszentek, azért akadnak ebben az országban olyan asztalok, amik nem fognak roskadozni a földi javaktól. Főleg ott, ahol már eltüzelték a feleslegesnek tűnt bútordarabot. Ha már nincsen rá mit tenni!

Szinte csodavilág lenne, amennyiben egy főt sem veszítenénk el, aki magányában a legrosszabbat, a visszafordíthatatlant választotta volna. Mert mint tudjuk, a lelki válságban élőknek nem kedveznek ezek a hosszú, egyedül eltöltött esték.

Ennyi legyen is elég a rosszabb, sötétebb oldalról. Mert, ha mégis lesz némi változás, akkor hagyni kell a kérésekből 2014-re is. Mivel akkor szintén, vélhetően lesz ám karácsony!


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés