Vízummentesség, olcsóbb gyomirtó szerekkel

2013. december 27. péntek, 13:57 Közélet
PDF
Jelentős, a lakosság életét is befolyásoló változások lépnek életbe január 1-jétől. Egyrészt, Csehszlovákiába akkortól már nem szükséges a vízum, másrészt viszont a lakások felmondását szabályozó kormányrendelet is érvénybe lép. Ráadásul jelentősen, felére csökken majd a gyomirtó szerek ára. De a postai (képünk illusztráció) díjszabások is változnak Ettől azonban senkinek se verjen szaporábban a pulzusa, mert mindez ötven évvel ezelőtti állapotokat tükröz, annak minden részletével.

Szóval, 1964. január 1-től, nem szükséges sem útlevél, sem vízum, a baráti, szomszédos Csehszlovákiába való utazáshoz. Nálunk, itt Magyarországon, a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságra kell bemennie annak, aki szeretné északi irányban elhagyni kicsiny hazánkat. Ott egy kérdőív kitöltése után, 48 órán belül kiállítják majd azt a betétlapot, ami a személyi igazolvány tartozékaként, jogosultságot nyújt egy 30 napos külföldi tartózkodásra.

Szintén a következő évad első napjától lesz érvényes az a kormányrendelet, aminek alapján, a tulajdonos akkor mondhat fel a bérlőjének, ha – egyidejűleg – beköltözhető, másik lakást ajánl fel a számára. Vita esetén a bíróság jogosult eldönteni, megfelelő-e a cserelakás a bérlőnek. Figyelembe kell venni ilyen esetekben az ingatlan fekvését, a helyiségek számát, azok alapterületét is.

A postai díjszabások sem maradnak a régiben. A „saját kézbe” kikötéssel feladott küldeményekért 1 forint pótdíjat kell leróniuk a feladóknak. A pénz továbbításának tarifái is megváltoznak. A 100 forintért 1, az 500-ért 2,  az 1000-ért 4, az 5 000-ért 10, míg a 10 000-ért 20 forintot lesz kötelező befizetni a hivatalban.    

A termelőszövetkezetek működési költségének jelentős csökkenése is várható, 1964-ben, az esztendő legelejétől. Ugyanis, összesen tizenegyfajta gyomirtó szer ára drasztikusan esni fog. A Hungazin a korábbi 10 962-ről 5481 forintra áll vissza. A Dikonirt a maga 4219 forintjáról 2088-ra mérséklődik. Mindezt mázsánként kell érteni, mindkét esetben. A bejelentés következtében, a baranyai szövetkezetek mintegy 7 millió forintos megtakarítást érhetnek el, az elkövetkező mezőgazdasági szezonban.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés