Egy ország konyhája, annak művészete – ha akad olyan – mindenképpen üzen a történelemről. Ez is kiderült, amikor Cey-Bert Róbert, egy szerzőpáros egyik tagja beszélt legújabb könyvéről, amiben filozófiai mélységekig taglalja a hazai főzéstudományt. Azt összejövetelen megjelent Püski István, aki a hetvenegy éve működő kiadót képviselte Pécsett. A képen dr. Páva Zsolt polgármester (balról) és Cey-Bert Róbert látható, amint a könyvből szemezgetnek.
A Művészetek és Irodalom Házában adtak találkozót egymásnak az érdeklÅ‘dÅ‘k, akik kÃváncsiak voltak annak a könyvnek a bemutatására, ahol a gasztronómia került a középpontba. Annak számos olyan érdekességével, amit eddig még senki sem vetett papÃrra.
A rendezvényt megtisztelte
dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is, aki immár másfél évtizedes kapcsolatot ápol a hazai gasztrokultúra jeles Ãrójával. Szakmailag azonban ennél is fontosabb, hogy pécsi vendéglÅ‘sök képviselÅ‘i sem mulasztották el a megjelenést.
ÚjjáépÃteni a magyar konyhát, ha nem is szó legszorosabb értelmében. A hozzáértÅ‘k, elhivatottak egyik legfÅ‘bb feladata az elkövetkezÅ‘ idÅ‘szakban valami hasonló küldetés betöltése. Ez lehet talán a leglényegesebb elem, amit sürgÅ‘sen meg kellene valósÃtani azoknak, akik felelÅ‘sséget éreznek a jövÅ‘ iránt. Hiszen akadnak még hiányosságok bÅ‘séggel, annak ellenére, hogy az eredményeket hiba lenne lebecsülni.
A hivatalos program befejezése után kialakult egy kötetlen beszélgetés, ahol szóba kerültek olyan dolgok is, amiket egyszerűen vadhajtásnak lehet nevezni. Konkrétan arról alakult ki diskurzus, hogy például a magyar külképviseleteken, bármilyen esemény alakalmával, bizony gyakran megesik, hogy nem magyar, magyaros étkeket kÃnálnak a vendégeknek. Pedig az ilyen jellegű gondolkodás ellentételezésére érdemes lenne nacionalista nézÅ‘pontra helyezkedni, vagyis minden módon kÃsérletet tenni arra, hogy értékeinket megmutassuk.