Nemzeti konyhánk sajátosságai, gondolati síkon

Irodalom
PDF
Egy ország konyhája, annak művészete – ha akad olyan – mindenképpen üzen a történelemről. Ez is kiderült, amikor Cey-Bert Róbert, egy szerzőpáros egyik tagja beszélt legújabb könyvéről, amiben filozófiai mélységekig taglalja a hazai főzéstudományt. Azt összejövetelen megjelent Püski István, aki a hetvenegy éve működő kiadót képviselte Pécsett. A képen dr. Páva Zsolt polgármester (balról) és Cey-Bert Róbert látható, amint a könyvből szemezgetnek.

A Művészetek és Irodalom Házában adtak találkozót egymásnak az érdeklődők, akik kíváncsiak voltak annak a könyvnek a bemutatására, ahol a gasztronómia került a középpontba. Annak számos olyan érdekességével, amit eddig még senki sem vetett papírra.

A rendezvényt megtisztelte dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is, aki immár másfél évtizedes kapcsolatot ápol a hazai gasztrokultúra jeles írójával. Szakmailag azonban ennél is fontosabb, hogy pécsi vendéglősök képviselői sem mulasztották el a megjelenést.  

Újjáépíteni a magyar konyhát, ha nem is szó legszorosabb értelmében. A hozzáértők, elhivatottak egyik legfőbb feladata az elkövetkező időszakban valami hasonló küldetés betöltése. Ez lehet talán a leglényegesebb elem, amit sürgősen meg kellene valósítani azoknak, akik felelősséget éreznek a jövő iránt. Hiszen akadnak még hiányosságok bőséggel, annak ellenére, hogy az eredményeket hiba lenne lebecsülni.

A hivatalos program befejezése után kialakult egy kötetlen beszélgetés, ahol szóba kerültek olyan dolgok is, amiket egyszerűen vadhajtásnak lehet nevezni. Konkrétan arról alakult ki diskurzus, hogy például a magyar külképviseleteken, bármilyen esemény alakalmával, bizony gyakran megesik, hogy nem magyar, magyaros étkeket kínálnak a vendégeknek. Pedig az ilyen jellegű gondolkodás ellentételezésére érdemes lenne nacionalista nézőpontra helyezkedni, vagyis minden módon kísérletet tenni arra, hogy értékeinket megmutassuk.      

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés