Nemzeti konyhánk sajátosságai, gondolati síkon

Nemzeti konyhánk sajátosságai, gondolati síkon

Irodalom
PDF
Egy ország konyhája, annak művészete – ha akad olyan – mindenképpen üzen a történelemről. Ez is kiderült, amikor Cey-Bert Róbert, egy szerzőpáros egyik tagja beszélt legújabb könyvéről, amiben filozófiai mélységekig taglalja a hazai főzéstudományt. Azt összejövetelen megjelent Püski István, aki a hetvenegy éve működő kiadót képviselte Pécsett. A képen dr. Páva Zsolt polgármester (balról) és Cey-Bert Róbert látható, amint a könyvből szemezgetnek.

A Művészetek és Irodalom Házában adtak találkozót egymásnak az érdeklődők, akik kíváncsiak voltak annak a könyvnek a bemutatására, ahol a gasztronómia került a középpontba. Annak számos olyan érdekességével, amit eddig még senki sem vetett papírra.

A rendezvényt megtisztelte dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is, aki immár másfél évtizedes kapcsolatot ápol a hazai gasztrokultúra jeles írójával. Szakmailag azonban ennél is fontosabb, hogy pécsi vendéglÅ‘sök képviselÅ‘i sem mulasztották el a megjelenést.  

Újjáépíteni a magyar konyhát, ha nem is szó legszorosabb értelmében. A hozzáértők, elhivatottak egyik legfőbb feladata az elkövetkező időszakban valami hasonló küldetés betöltése. Ez lehet talán a leglényegesebb elem, amit sürgősen meg kellene valósítani azoknak, akik felelősséget éreznek a jövő iránt. Hiszen akadnak még hiányosságok bőséggel, annak ellenére, hogy az eredményeket hiba lenne lebecsülni.

A hivatalos program befejezése után kialakult egy kötetlen beszélgetés, ahol szóba kerültek olyan dolgok is, amiket egyszerűen vadhajtásnak lehet nevezni. Konkrétan arról alakult ki diskurzus, hogy például a magyar külképviseleteken, bármilyen esemény alakalmával, bizony gyakran megesik, hogy nem magyar, magyaros étkeket kínálnak a vendégeknek. Pedig az ilyen jellegű gondolkodás ellentételezésére érdemes lenne nacionalista nézÅ‘pontra helyezkedni, vagyis minden módon kísérletet tenni arra, hogy értékeinket megmutassuk.      

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés