Bélyegkiadó automatát állítottak üzembe

Bélyegkiadó automatát állítottak üzembe

2014. január 04. szombat, 11:25 Közélet
PDF
A fejlődés új dimenzióit nyitották meg a fejlesztők, amikor bélyegkiadó szerkezetet (képünk illusztráció, nem az eredeti darab, ráadásul éppen nyitott állapotban látható) állítottak üzembe Pécsett. Történt mindez nagyjából öt évtizeddel ezelőtt, a Jókai utcában, az akkori főposta épületének belső részén. Ahol némi apróért bárki gyorsan, fürgén beszerezhette a számára szükséges címletű értékcikkeket. Ezzel persze a világ komoly gondjai nem oldódtak meg, de a korabeli hírforrások hatalmas lelkesedéssel számoltak be az eseményről.

Ha valaki kételkedne benne, talán azt is sikerül meggyőzni arról, hogy az 1964-es év elején, január első hetében már működött képeslapkiadó szerkezet a városban. Ehhez viszont feltétlenül szükség volt egy olyan berendezésre, amivel bérmentesíteni is lehetett az üdvözlőlapokat.

A próbaüzem szinte tökéletesre sikeredett. A vásárló három darab 20 filléres érmét dobott bele a megfelelő résen keresztül a műszaki találmányba. Ezután kétszer kellett megforgatni a külső részen lévő kurbliszerű eszközt, mire egy kis üvegablak mögött meg is jelent a várva-várt árucikk.

Kissé közelebbről megtekintve a mintegy 12 kilogrammos kazettát, a belső titkokra is fény derült. Belül ugyanis tekercsben volt a perforált portéka, ami egészen addig adagolta a bélyegeket, amíg azok ki nem fogytak belőle. Akkor aztán több pénzt nem lehetett beleszórni, mert egy retesz azt meggátolta.

Ezzel a szinte fantasztikus korszerűsítéssel megszűnt a felesleges sorbaállások egy része a postahivatalban. Természetesen nem teljes mértékben sikerült felszámolni a tülekedést, ám a csökkentés is jó hatással volt a közhangulatra.   

A terveknek nehezen lehetett gátat szabni, hiszen arról volt szó, hogy a baranyai megyeszékhelyen, illetve a járási székhelyeken is telepítenek majd hasonlókat. De nem csak a belváros, illetve a lakóövezetek jöttek számításba. Hanem a pécsi állatkertnél, meg a vidámparknál szintén számíthattak hasonló szolgáltatásokra a kirándulók, turisták.

Itt azonban egy komoly technikai gond is felmerült. Mert a bélyegragasztó anyag nehezen tűrte a hőingadozásokat. De erre is keresték a megoldást a vegyészek. Sőt, olyan lehetőség is körvonalazódott, pontosabban fejlesztési szakaszban járt, ahol már a képeslapot kellett bedobni, a gép meg felrakta rá a bélyeget, sőt, le is pecsételte azt.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés