A szavak ördögi köre Herta Müllerrel

2014. január 08. szerda, 10:50 Irodalom
PDF
A Nobel-díjas, romániai születésű, de szász származású Herta Müller életművének kiállítása nyílt meg Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, a Csorba Győző Könyvtárban, az  I. emeleten (képünk az eseményen készült). A multimédiás bemutató a 2014. január 7-i nyitánytól, egészen pontosan egy hónapig tekinthető meg. Ezzel tisztelegve az irodalmárasszony előtt.



„Herta Müller: A szavak ördögi köre” című tárlata a Geothe Intézet közreműködésével kerülhetett a baranyai megyeszékhelyre, a helyi szellemi élet egyik meghatározó helyszínére. Ahol hétfőn délután, dr. Szendi Zoltán mondott bevezetőt, mielőtt az egybegyűltek megtekinthették volna a tablókat.

Azonban előtte dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a könyvtár vezetője is köszöntötte a megjelenteket, a jeles alkalom okán. Szerencsére kíváncsiskodókból nem volt hiány. Szép számmal jöttek el az irodalom értői, elkötelezettjei, vélhetően a most bemutatott művész rajongói.  

A méltatás végeztével a teljes életutat végig követhették az olvasás szerelmesei. A születéstől a fiatalkoron keresztül, a kommunista diktatúra borzalmaiig, sok-sok érdekességet lehetett megtudni a híres szerzőről. Akit egykoron szerettek volna ügynökként is beszervezni, bár az a kezdeményezés sikertelennek bizonyult. Ennek ellenére, a közvetlen környezete hosszú-hosszú ideig gyanakvással tekintett Müllerre, aki szerint mindaz rosszabb volt, mintha beadta volna derekát, egy titkosszolgálatnak.



Képek és dokumentumok szólnak a múltról, a jelennek

A látnivalók Herta Müller családjának tulajdonában lévő dokumentumokat, fényképeket is tartalmaznak, arra alapul az egész dolog. Emellett megtekintetők, meghallgathatók olyan televíziós interjúk, amik az írónő Romániában, a Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK), illetve később, a már egyesült Németországban töltött éveiről adnak számot.

Magyarra is lefordították

Herta Müller írónő könyvei közül néhány magyarul is olvasható. Közülük mindenképpen említésre érdemes a Lélegzethinta, a Fácán az ember, semmi több, A róka volt a vadász, valamint Szívjószág című, amik egyébként a helyi könyvtárból ki is kölcsönözhetőek. De német nyelven szintén akadnak hozzáférhető kötetek, ugyanúgy a pécsi intézmény gyűjteményében. Szóval, ha valaki többet szeretne megtudni egy díjazott írónőről, akkor itt a remek alakalom az elmélyülésre. Egészen az év februárjának 7-ik napjáig, a nyitva tartási időben, az Universitas utcában.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés