ÉltetŐ

2014. január 16. csütörtök, 16:11 Bereczki Lajos Irodalom
PDF
Rendhagyó könyvbemutató zajlott szerda este a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Varsányi Ferenc evangélikus lelkész „éltetŐ” című könyve keletkezésének hátteréről beszélt, kapcsolatáról az itt élőkkel és a mintegy húsz prédikációt tartalmazó kötet fogadtatásáról.  Utóbbit jól jellemzi, hogy a kisteremből  a nagyba kellett költöztetni a rendezvényt, mivel olyan sokan voltak kíváncsiak  a beszélgetésre. (Galériával!)


Az est házigazdája, moderátora dr. Font Márta egyetemi tanár a kötet szerkesztője volt (lenti képünkön), míg a mű tartalmi kérdéseiről Bodogán László görög-katolikus parókus beszélgetett a szerzővel. Ezt megelőzően sikerült a folyamatosan érkező és Varsányi Ferencet szűnni nem akaróan köszöntő érdeklődők gyűrűjéből kiragadni a könyv íróját, akivel a kötetről, hitvallásáról és természetesen a városhoz fűződő viszonyáról is beszélgettem.


Varsányi Ferencet és az érdeklődőket köszönti dr. Font Márta, jobbra Bodogán László látható


-    Már nem Pécsett él és dolgozik, mióta is?
-    Három éve Dunaharasztiban tevékenykedek, ezt megelőzően huszonöt évig Pécsett végeztem szolgálatomat. Meghatározó negyedszázad volt ez minden szempontból.

-    Ez az első megjelenése egy könyv szerzőjeként, vagy volt előzménye már?
-    Önálló mű kiadója és szerzőjeként valóban ez az első kötetem, bár újságokba, más kötetekbe publikáltam már korábban is. Gyorsan hozzáteszem ez is úgy jött létre, hogy barátaim unszolásának engedve döntöttem a kiadás mellett. Bár most az érdeklődést tapasztalva örülök, hogy egy ilyen, mondhatni ritka szegmensét publikáltam az irodalomnak, hiszen prédikációk, előadások találhatók a kötetben.

-    Milyen kapcsolata van a műnek Pécs városával?
-    A könyvben szereplő előadások többsége még itt Pécsett hangzott el, hangfelvételről készített, szerkesztett változatban, átiratban olvashatja most mindezt az érdeklődő.

-    Mi volt az a „lökés”, amely a munka megkezdéséhez vezetett, a baráti bátorításokon kívül?
-    Az én feladatom és felhatalmazásom az Úr Jézustól arról szól, hogy „…tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelni őket az Atya , a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítván őket hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam.” Röviden - ha mindez, amit egykor elmondtam használt szóban valakinek, akkor mindez talán írásban is lehet ilyen hatású. Egyfajta jó értelemben vett hivatástudat munkálkodik bennem, az isteni ige hirdetése, bár attól nagyon ódzkodom, hogy ne legyen nagyon sekrestye szagú, amit elmondok, vagy leírok. Ezek az írások nem olyanok.

-    Egy prédikáció adott helyzetben és körülmények között hangzik el. Mennyire lehet ezt egy könyvben visszaadni?
-    Valóban, egy prédikáció akkor jó, ha egyszerre mai és mélyen gyökerező. Lehet, hogy a napi aktualitásuk az írásoknak már megfakult, de én inkább a gyökereket kívánom megmutatni, ahogy a zsidó levélíró is megjegyezte - Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ennek fényében az írások nem vesztettek aktualitásukból.

-    Melyek voltak a könyv szerkesztésének elvei?
-    A kötet nem tematikus, abban az értelemben, hogy például nem az egyházi évet dolgozza fel. Inkább arra figyeltem, hogy azoknak a bibliai témáknak, amelyek szerepelnek benne olyan kifejtése legyen, amely egy újságolvasó számára is vonzó és érdekes lehessen.

-    Miért döntött a magánkiadás mellett?
-    A szabadságfok miatt. Ha egyszer a könyv az én „gyerekem”, akkor az hadd legyen olyan, amilyennek megálmodta az édesapja.

-    Milyen volt a fogadtatása a műnek?
-    Nehéz erről beszélni, hiszen a legtöbben, akik megkerestek dícsérő szavakkal illették. Talán a legnagyobb elismerést akkor kaptam, amikor egy olvasó ezt mondta, hogy az írások által közelebb tudott kerülni Istenhez. Nem véletlen lett a címe is a könyvnek az ami, ráadásul egy kis szójátékkal.

-    Lesz-e folytatása a könyvnek?
-    Nehéz erre szerénytelenség nélkül válaszolni, de, - a borítót tervező Lehel Endre grafikus, aki nagyon jó barátom Dunaharasztiban, mellesleg a település alpolgármestere, mondta, - hogy erre a kötetre oda kell írni, hogy „éltetŐ I.” Bízzunk az ő optimizmusában!


A könyvbemutatón készült képek:


Borsós István tárogatójátéka színesítette az eseményt



Rengeteg érdeklődőt vonzott a könyvbemutató



A könyv szerzője, Varsányi Ferenc és dr. Font Márta, a szerkesztő



Bodogán László méltatta az írót



Feszült figyelem az arcokon






A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés