Irodalmi fesztivál Pécsett, már nem először

Irodalom
PDF
Hosszú hagyományokról nem beszélhetünk, ha II. Pécsi Irodalmi Fesztiválról emlékezünk meg. De azért a szervezők, a Pécsi Művészetek és Irodalom Háza, valamint a Jelenkor című folyóirat szerkesztői jobb helyzetben vannak, mintha most kezdenék az egészet. Szóval, idén, május negyedike és nyolcadika között rendezik meg a jeles eseményt, ami természetesen a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fontos része. A képen balról Szalay Tamás, Ágoston Zoltán, Kőhalmi Andrea és Porszász Balázs látható, mindannyian elkötelezett hívei a fesztiválnak.

Az eseménysorozatnak teret adó ház vezetője, Kőhalmi Andrea elmondta, fontos szerepet kap a gyermekirodalom, lesznek felolvasások, szakmai megbeszélések, de az utcára is igyekeznek kivinni a témát, az irodalmat. Mert a tapasztalatok szerint van rá igény.

Az EKF művészeti igazgatója, Szalay Tamás lényegesnek tartotta kiemelni, menyire fontos, hogy azok is részesei legyenek egy ilyen sorozatnak, akik nem minden nap vesznek könyvet, szépirodalmat a kezükbe. A kiemelkedő évad egyik hangsúlyos találkozója várható, a jövő héten.

A Jelenkor főszerkesztője, Ágoston Zoltán úgy látta, az olvasás szerelmeseinek számos „nagy” találkozásra nyílik lehetőségük. Hogy csupán egyetlen nevet említsünk meg a kínálatból, a magyar szerzők közül feltűnik majd a méltán népszerű Esterházy Péter, már a nyitónapon, 19 órától, a Fülep Lajosról elnevezett teremben.   

Akik a különlegességeket szeretik, azoknak sem kell csalódniuk. Élő könyvtár révén bárki kikölcsönözhet – nem tévedés – olyan embert, akivel egy órán keresztül beszélget alkotásokról, könyvekről. Összesen huszonkilenc mű közül lehet válogatni, de nem árt tudni, hogy a kölcsönzésnek léteznek azért szabályai is. Vagyis, a humán erőt tilos „rongálni”, ugyanolyan állapotban kötelező visszaadni, mint ahogyan valaki megkapta. Mindezt a lehetőség szellemi gondozója, Porszász Balázs jelentette ki, amikor rá került a sor.



Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-01 11:51
És fénymásolni lehet a kikölcsönzött "humán erőt"?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés