Repülőhétköznapok, képeken, szövegben

2014. január 29. szerda, 12:02 Irodalom
PDF
Talán elcsépelt dolog egy-egy könyvet, fotóalbumot hiánypótlónak nevezni. Mégsem tehetünk másképpen, ha a most megjelent szöveges képgyűjteményt, a „Repülőhétköznapok” (képünkön) című alkotást méltatjuk, ami Dr. Csizek Zoltán munkája. A magánkiadásban megjelent kötet a pilóták életét mutatja be, 1936-tól 1941-ig.




Fényképek egy közelfelderítő repülőszázad életéről. Ez az alcím szerepel a belsőlapok egyikén, még a mű elején. Benkő János repülő főhadnagy gyűjteményéből válogatta, és összeállította Csizek Zoltán. A tördelés Parragi Ferenc Tristan szemét, kezét dicséri. Máskor talán erre külön nem szoktak kitérni, ám ebben az esetben a látnivalók mennyisége ezt mindenképpen indokolttá teszi.

A tartalomról szólva, a IV. Vörös Kakas, valamint II. Sólyom közelfelderítő század mindennapjairól van szó, a délvidéki hadműveletek, illetve az orosz hadszíntéren történt bevetésük során.

Természetesen, amennyiben a déli végekről van szó, akkor abból Pécs városa sem maradhat ki. De a baranyai kötődés szintén tökéletesen kimutatható, a tematikával kapcsolatban. A II. nagy háború előtti időszaktól, a komoly harci cselekmények bekövetkeztéig követi nyomon az eseményeket az album. Amelyből valós korrajzot kaphatunk a létről, felszerelésről, bevetésekről, személyzetekről.



Nem csak az évek, de a gépek is elszálltak már

Mindezek azonban mellőzik a szenzációk hajhászását, a véres jeleneteket, bár azért a rombolás erejéből néha ízelítőt kaphatnak a lapozgatók. Érdekes, a kor technikai szintjéhez képest, mennyire jó minőségű anyag kerülhetett a nyomdába.

Csupán zárójelben, halkan jegyezve meg, milyen érdekes lett volna ezeket a dokumentumokat még jobb minőségű papíron, úgynevezett műnyomón viszontlátni. De az anyagi keretek nyilván sok-sok dolgot behatároltak.

Ennek ellenére, már maga a törekvés, az emlékkönyv megalkotása is több, mint dicséretes dolog mindenki részéről, aki bármiben is hozzá tudott tenni valamit a végeredményhez. Elsősorban persze Czizek Zoltán személyét kell kiemelni ebben a szövegkörnyezetben, hiszen nélküle bizonyosan nem vehetné most senki a kezébe a történelmi lapfűzért.      

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés