Újabb egy hónapig látható a váza

2014. január 30. csütörtök, 09:40 Képzőművészet
PDF
A meghívó alapján kicsit nagyobb „durranásra” is lehetett számítani, de ne fanyalogjunk! Ugyanis dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Márta István igazgató társaságában (képünkön jobbra) bejelentette, hogy újabb, közel egy hónapig ingyen tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben a „Gránátalma fa nőalakokkal” című Zsolnay-váza. Ami idén került oda, kalandos keretek között.




Az 2014-es év elején, jelentős sajtóérdeklődés mellett mutatták be azt a 19 millió forint értékű vázát, ami a Zsolnay-gyár terméke volt, még 1905-ből. Azt Pécs Megyei Jogú Város – élve elővásárlási jogával – egy nyilvános árverés után vásárolta meg.

Ezt követően az alkotást a Zsolnay Kulturális Negyed látogatói központjában állították ki, de csupán átmeneti jelleggel. Mert arról volt szó, hogy az év első havának utolsó napja után a Janus Pannonius Múzeum veszi át azt. Most ebben történt változás, igaz, csupán átmeneti jelleggel.

A döntés úgy szól, hogy február 26-ig meghosszabbítják a megtekintés lehetőségét mindenki számára, térítésmentesen. Utána viszont még egy rövid utat mindenképpen tesz a műremek, hiszen bemutatják a budapesti utazási kiállításon. Ott, ahol Pécs városa kiemelt vendégként jelenhet meg. Ennek kapcsán, egy különleges installáció kertében, „lebegve” teszik közszemlére a hatalmas vázát. A részleteket viszont nem árulta el Márta István igazgató.

Ami ellenben tudható: naponta mintegy kétszáz fő volt eddig kíváncsi az évszázadnál régebbi, hatalmas remekműre. Ami azt jelzi, igenis volt érdeklődés iránta, ez talán indokolja is a további lehetőség biztosítását. Hiszen még bárki kaphat kedvet arra, hogy közelről lássa, mire is voltak képesek eleink.

A budapesti kirándulás után viszont egy darabig, tényleg múzeumba kerül a hányatott, kalandos sorsú portéka. Ami a milánói, 1906-os világkiállítás idején egy tűzvészt már átélt, aztán eltűnt a műkincspiac útvesztőiben Apáti bt Sándor munkája. Mikor újra felbukkant, sokan szerették volna megszerezni, de végül állami kézbe került.

Megfelelő őrzéssel, biztonságban

A tervezett szállítással kapcsolatban csak annyit sikerült megismerni, mivel hatalmas értékről van szó, nagy gonddal fognak eljárni a szervezők. Az őrzés 24 órás lesz, a csomagolás, továbbítás minden tekintetben meg fog felelni a legmagasabb szintű elvárásoknak is. Emellett azért még biztosítást is kötnek majd a múzeumi darabra. A többi legyen szakmai titok!
 
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés