Sokadszor a fiatalokért

2014. február 12. szerda, 14:51 Bereczki Lajos Közélet
PDF
A Pécsi Rotary Club idén is díjazta a fiatal tehetségeket. Kedd este, ünnepélyes keretek között adta át Eördögh Zsolt elnök az elismerő oklevelet és a támogatást a Palatinus Hotel Bartók Termében. A középiskolás pécsi fiatalokkal tartottak tanáraik is, aki elismerően nyilatkoztak növendékeik teljesítményéről. (Galériával!)


 
- Hogyan döntötték el anno, hogy a zenei tehetségeket fogják támogatni- kérdezem a helyi klub elnökét Eördögh Zsoltot?
- Mint minden, ez is a személyes kapcsolatokon múlott. Tíz, mások szerint már tizenkét évvel ezelőtt egyik klubtagunk hozzátartozója volt a Művészeti Gimnáziumnak az egyik vezető személyisége, az ő felvetése kapcsán ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy a Rotary biztosan tudna csatlakozni az intézmény magas szintű munkájához, a tehetségeket kiemelkedő módon gondozó tevékenységéhez. 
Az is nagyon fontos azonban, hogy a díjazottak kiválasztásának alapja az alapja egy újévi jótékonysági koncert, amit január egyik szombatján tartunk a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában ahol fellépnek a tehetséges fiatalok. Ezen mindig jelen vannak a Rotary Club tagjai is, a díjazottak kiválasztása ekkor történik meg egyrészt a tanárok szakmai ajánlása, másrészt a tagok szavazatai alapján. 

- Kik most a díjazottak?
Öt fiatalt jutalmaztunk a Művészeti Gimnáziumból. Egy zongoristát, balettáncost és képzőművész lányt, valamint egy gitáros és drámatagozatos fiatalembert választottunk ki. Hagyomány már, hogy más középiskola kiemelkedően teljesítő fiatalját is díjazzuk. Ez az iskola minden évben más, idén a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumából választottunk tehetséget. Ezen kívül vannak klubtársaink által tett magánfelajánlások is, amelyet szintén Rotary -díjként adunk át. Így Hirth Ferenc, az egyik pécsi cég ügyvezetője, a várostól kapott saját díját ajánlja fel már néhány éve olyan két fiatalnak, akik a műszaki területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Ennek segítségével két kiváló diákot tüntethettünk ki, ők a Zipernowsky Károly Szakközépiskola növendékei. Ami kuriózum idén, hogy a Pécsi 500. számú Angster József Szakképző Iskola egy tehetséges tanulója is Rotary -díjban részesülhetett két klubtársunk, Borsós István és Strausz János felajánlásának köszönhetően.

- A 12 év alatt az Önök által díjazottak közül biztosan sokan szép karriert futottak már be, van-e valami visszajelzésük ezekről?
A művészek életét nyomon tudjuk követni, szerepléseikről, pályájukról sokszor van információnk. Ami nagy öröm, hogy vannak olyanok, akik még az életrajzukban is feltüntetik, hogy tanulmányaik során Rotary – díjban részesültek. Bár mindig azt szoktam mondani, hogy a díj súlyát csak részben az adományozó, a Rotary adja, igazából a tehetséges fiatal elhivatottsága és későbbi eredményei adnak rangot ennek a kitüntetésnek.


A díjazottak:



Felszegi Dalma zongorista (Művészeti Gimnázium)



Szuromi Luca a képzőművészeti tagozatról (Művészeti Gimnázium)




Fellegi Dávid gitáros (Művészeti Gimnázium)



Arató Ármin - dráma tagozatos (Művészeti Gimnázium) 



Hidasi Valentin (PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium)



Polics András (Zipernovszky Károly Műszaki Szakközépiskola)



Rostás Márk (Zipernovszky Károly Műszaki Szakközépiskola)





Hegedűs Csaba Áron (Pécsi 500-as Számú Angster József Szakképző Iskola
 



Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész is díjazott volt, a Klub és az iskola közötti kapcsolat elmélyítése okán (a díjat a művésznő betegsége miatt férje Lovas Pál vette át.)

Hozzászólások

 
+1 #2 pecsimuveszeti 2014-02-18 06:03
Szigyártó Szandra, a táncos díjazott neve kimaradt!
Idézet
 
 
0 #1 Oszi 2014-02-13 20:02
Egy kiváló szervezet és jó célok. Na ez kellene még sokkal több Pécsett!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés