A tangó ellen szólt a megyéspüspök

A tangó ellen szólt a megyéspüspök

2014. február 18. kedd, 09:15 Közélet
PDF
Más idők voltak, ez kétségtelen! Amikor 1914. február 18-át írtunk, ma már meglepőnek tűnő cikk jelent meg a Dunántúl című pécsi újságban. Ami szerint az akkori megyéspüspök, Zichy Gyula gróf körlevelében a tangó nevű tánc (képünk illusztráció) ellen hívta fel híveit. Mindezt a IV. számú körlevelében tette meg az egyházi vezető.




Éppen száz esztendővel ezelőtt jelent meg az a szöveg, amiben gróf Zichy Gyula több, számára fontosnak tartott erkölcsi tézisre hívta fel a figyelmet. A böjti szózat elsősorban a keresztény beállítottságú családokat fenyegető erkölcsi veszélyekkel vetett számot.

Az egygyermekes szülők figyelmét a püspök igyekezett felhívni ara, hogy az apróságok születési számának csökkenése milyen káros a társadalom számára. Különösen igaz volt az ország déli részére, vagyis az akkori Baranyára. A több kicsiben Isten áldását látta, ezért kért minden érintettet arra, térjenek vissza az ősök szokásaihoz, a nagyobb famíliákhoz.

Ezt követően a katolikusok prominens személye arra figyelmeztetett, miszerint óvakodni kell az izgató, amúgy illetlen mozgóképek megtekintésétől, de a rossz olvasmányoktól egyaránt. Emellett ügyelni illett a korban a leánygyermekek öltözködésére, az illem szabályainak betartására, ebben a témakörben is.

A legérdekesebb mégis talán az volt, amikor a dokumentum igyekezett felhívni a figyelmet egynémely táncok romboló hatására. Mert egyes, amúgy tisztességes mozgásformák is lehettek veszélyesek a közmorálra. De azokat nem akarta a szerző megnevezni. Egyetlen kivételt mégis tett, mégpedig a tangóval, aminek betiltását ténylegesen is szorgalmazta.

Ennek alátámasztására az indítványozó külföldi példákkal is előhozakodott. Berlinben maga a császár tiltotta meg, hogy katonák, egyenruhában végezzenek tangószerű tevékenységet, hölgyekkel közösen. Londonban azon mulatságokon, ahol az udvar képviselői is megjelentek, szintén üldözendőnek tartották a latin eredetű lejtést. De a magas rangú állami alkalmazottak Bécsben sem vettek, vehettek részt olyan rendezvényen, ahol szabad volt a simulás említett típusa.

Az intelmek országos érdeklődésre tartottak számot, legtöbbször az elismerés hangján méltatták azokat. Különösen azon részeket, ahol a kifinomult ízlést a dekadens divat fölé helyezte az író.

Tényleg más idők voltak!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés