Konyhák, korok, életérzések

2014. február 26. szerda, 12:23 Közélet
PDF
A konyha, mint közösségi helyiség került annak a kiállításnak a középpontjába (képünk a helyszínen készült), ami 2014. február 27-étől kezdve fogadja a látogatókat. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya ad otthont a tárlatnak, a tárgyaknak, amik amúgy a hétköznapi létünkbe a lehető legszorosabban épültek be, az évtizedek során.




Néha talán át sem gondoljuk a hétköznapok egyszerű fontosságát. Pedig a ház, lakás egyik legfontosabb része maga a konyha. Többek között erre is kitért bemutató értékelésében Dr. Kuti Klára, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének adjunktusa, egyben kutatója, amikor a helyszínen ismertette a kiállítás létrejöttének szellemi hátterét.

– Választunk és döntünk, beosztunk, de egyszerre gondoskodunk is – foglalta össze a dolgok lényegét röviden Kuti Klára. – Eközben töprengünk, emlékezünk, mialatt beszélgetünk is. A láthatót, meg a láthatatlant egyszerre szemléltetni – ez lenne ennek a bemutatónak az egyik fontos üzenete. A mindennapok rendje, egyben a rendetlensége is tükröződik a különböző korok konyháiban. Legyenek azok a régebbi paraszti múltból származóak, esetleg a panelok látszólagos egyformaságát ábrázolóak. Ahol azért minden bejárati ajtó mögött más-más szokások, érzelmek is lakoznak.



Kuti Klára számára a konyha nem csak a főzést, étkezést jelenti, de magát a tudományt is megtestesíti

Maga a múzeum – némileg kiterjesztett értelmezésben – egyenlő a múlttal, illetve a jelennel, méghozzá egyszerre. A kettő között pedig nincs is jelentős szakadék, inkább a békés átmenet jellemzi e párost. Hiszen szinte mindenki emlékezhet a nagyszülők, szülők konyháira, az ott látott bútorokra, használati eszközökre. Meg a mostani, legmodernebbnek tűnő ilyen terekre szintén, ahol bőséggel fellehetőek lehetnek olyan tárgyak, amik nem tegnap kerültek a bevásárlóközpontok polcairól a konyhakredenc fiókjaiba. Ez pedig máris biztosíthatja a folyamatosságot, ami az életre is jellemző.

Szóval, aki vágyik a főzés, étkezés tereiével egyszerre tudományos, egyben nosztalgikus találkozásra is, az mindenképpen térjen be, megszemlélni azt, amit összegyűjtöttek, megépítettek a szakavatott kezek.
-    
A „Konyha a tükörben” című gyűjtemény 2014. február 28-tól, 2014. október 31-ig lesz megtekinthető, méghozzá Pécsett, a Rákóczi út 15-ös szám alatti intézményi termekben.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés