Vagonba zárt szörnyű történelem

2014. március 14. péntek, 14:02 Közélet
PDF
Vasúti kerekeken gördült Pécsre a történelem. Méghozzá egy elrettentő dátum kapcsán. Hiszen hetvenéves évfordulója van a holokausztnak, a magyarországi zsidóság deportálásának, szinte teljes megsemmisítésének. Ennek kapcsán, a megyeszékhely főpályaudvarán lehet megtekinteni egy marhavagont (képünkön az elé letett bőröndök láthatóak), amiben az embertelen szállítást végezték a magyar csendőrök.

Az Élet Menete Alapítvány rendezésében, szervezésében működő kiállítás elérkezett a pécsi, Indóház téri helyszínre is. Ott is, a zsidó áldozatok emlékműve mellé, alig néhány méterre. A barnára festett kocsi az 1944-es, súlyos történelmi korszaknak állít emléket. Örökre felhívva a figyelmet egy teljesen embertelen korszak legvadabb pillanataira. Amit egyesek még ma is igyekeznek tagadni, tompítani a tragikus eseményeket, a számadatokat.

A 2014. március 14-én, 11 órai kezdettel tartott megnyitón megjelent dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. Rajta kívül ott volt a vasúti jármű előtt az alapítvány kuratóriumának elnöke, Gordon Tamás, valamint Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke. Természetesen nem maradhatott távol az eseménytől Schönberger András főrabbi sem. Mindannyian beszédet mondtak, kiemelve az emlékezés fontosságát.



A külső komor belsőt takar, sötét a bejárat

De a mikrofonhoz lépett Forgács János is, aki az egész döbbenetes deportálásnak, a majdnem teljes pusztításnak túlélője. Aki megjárta Birkenau, Auschwitz, valamint Dachau poklát, aztán élve visszatérhetett Magyarországra. Most, idős korában is szinte minden részletre kitérve, tökéletesen idézte meg egy sötét korszak minden „feketeségét”. A gázkamrákat, a kéményeket, az éhezést, a jogtiprásokat, a gyászt, a kilátástalanságot. Amiket szinte lehetetlen is szavakba foglalni.

A kiállítás megtekinthető 2014. március 14-étől március 21-ig. Utána az eddig hatvannál több várost bejárt mozgó múzeum tovagördül, más megállóhelyekre. Addig azonban a képeket, bőröndöket, fennmaradt használati tárgyakat mindenki láthatja, aki el szeretne gondolkodni a vészkorszak borzalmain.

Hirdetés
Hirdetés