Különleges hangulatú park épül a Kálvária-dombon

Különleges hangulatú park épül a Kálvária-dombon

Közélet
PDF
A városfalon kívül, de a pécsi történelmi belvárostól kőhajításra található Pécsett, a Kálvária-domb. Az a természetvédelmileg is fontos terület, ami a katolikus vallás szempontjából sem közömbös. Az alagút fölötti helyszín még ebben az évben megújul, erről írtak alá szerződést a városházán. A dokumentumot a város, az EKF, valamint egy cementgyártó cég képviselője látta el kézjegyével.



Zöld ékszerdoboz készül, a természet adta lehetőségekkel, no meg némi nélkülözhetetlen építőanyaggal. Ezért is fejezte ki örömét Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Páva Zsolt, még mielőtt kézjegyével láthatta volna el a fontos dokumentumokat. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa menedzsment ügyvezetője, Ruzsa Csaba ugyan nem kapott szót, de amennyiben megszólalt volna, nyilván csak annyit mondhatott volna, Pécs jól járhat, ha elkészülnek az elképzelések. A felújítást felkaroló gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója, Szarkándi János viszont kiemelte, olyan cementet használnak majd fel, aminek felülete reakcióba lép a napsugárzással, ezzel segít lebontani a szennyezőanyagokat.

– A huszonnegyedik órában járunk – jelentette ki G. Detky Rita tájépítész. – Hiszen ha most nem lépnénk, akkor különleges növénytársulások tűnnének el. De ez még megakadályozható, mégpedig azzal a programmal, amit hamarosan elindítunk. Amelynek a felmérési munkálatai már a végé felé járnak, hamarosan kezdődhet a kivitelezés. Mindez azonban nem lesz olyan látványos, mint egy másik beruházásnál, bizonyos munkafázisok. Mert itt akadnak olyan szakmai feladatok, amikor például a növényeket bizonyos irányba tereljük, amik nem gyors változtatást jelentenek. Ezeknek a folyamatoknak a végei csak két-három év múlva lesznek láthatóak.

Fontos dolog lesz a megszépülő Kálvária-domb állapotának megőrzése is, mert nem évtizedes, de évszázadosnál régebbi gond, hogy folyamatosan a rongálók szokták megnyerni a méltatlan csatát, ami ott zajlik, a jó szándékúak, és a másik oldalon állók között.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-06 14:52
Szép hely, megérdemli, hogy rendbetegyék, ráadásul a város közepén van.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-06 06:21
Jól seggbe kell rúgni a rongálókat, amúgy meg bekamerázni a területet és megerősíteni a közterületes jelenlétet. (Netán egyszer egy évben rendőr is betévedhetne...)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés