Különleges hangulatú park épül a Kálvária-dombon

Közélet
PDF
A városfalon kívül, de a pécsi történelmi belvárostól kőhajításra található Pécsett, a Kálvária-domb. Az a természetvédelmileg is fontos terület, ami a katolikus vallás szempontjából sem közömbös. Az alagút fölötti helyszín még ebben az évben megújul, erről írtak alá szerződést a városházán. A dokumentumot a város, az EKF, valamint egy cementgyártó cég képviselője látta el kézjegyével.Zöld ékszerdoboz készül, a természet adta lehetőségekkel, no meg némi nélkülözhetetlen építőanyaggal. Ezért is fejezte ki örömét Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Páva Zsolt, még mielőtt kézjegyével láthatta volna el a fontos dokumentumokat. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa menedzsment ügyvezetője, Ruzsa Csaba ugyan nem kapott szót, de amennyiben megszólalt volna, nyilván csak annyit mondhatott volna, Pécs jól járhat, ha elkészülnek az elképzelések. A felújítást felkaroló gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója, Szarkándi János viszont kiemelte, olyan cementet használnak majd fel, aminek felülete reakcióba lép a napsugárzással, ezzel segít lebontani a szennyezőanyagokat.

– A huszonnegyedik órában járunk – jelentette ki G. Detky Rita tájépítész. – Hiszen ha most nem lépnénk, akkor különleges növénytársulások tűnnének el. De ez még megakadályozható, mégpedig azzal a programmal, amit hamarosan elindítunk. Amelynek a felmérési munkálatai már a végé felé járnak, hamarosan kezdődhet a kivitelezés. Mindez azonban nem lesz olyan látványos, mint egy másik beruházásnál, bizonyos munkafázisok. Mert itt akadnak olyan szakmai feladatok, amikor például a növényeket bizonyos irányba tereljük, amik nem gyors változtatást jelentenek. Ezeknek a folyamatoknak a végei csak két-három év múlva lesznek láthatóak.

Fontos dolog lesz a megszépülő Kálvária-domb állapotának megőrzése is, mert nem évtizedes, de évszázadosnál régebbi gond, hogy folyamatosan a rongálók szokták megnyerni a méltatlan csatát, ami ott zajlik, a jó szándékúak, és a másik oldalon állók között.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-06 14:52
Szép hely, megérdemli, hogy rendbetegyék, ráadásul a város közepén van.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-06 06:21
Jól seggbe kell rúgni a rongálókat, amúgy meg bekamerázni a területet és megerősíteni a közterületes jelenlétet. (Netán egyszer egy évben rendőr is betévedhetne...)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés