Skandinávia-kiállítás és konferencia a könyvtárban

2014. május 13. kedd, 18:51 Közélet
PDF

2014. április 29-én a Szepesy utcai Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény nagytermében (studiolójában) Irány Észak – Epizódok Skandinávia történetéből címmel rendeztek színvonalas konferenciát. Az ülésszakon több neves, a skandináviai országok történetét, kultúráját kutató előadó is részt vett: Pécsről, Budapestről, Miskolcról is érkeztek, de még a Reykjavíki Egyetem két hallgatója is előadott a szimpóziumon.

 

 

A konferencia házigazdája, a PTE BTK Történettudományi Intézet professzora, Sashalmi Endre megnyitóbeszéde után a középkori Izland írott forrásainak bemutatása szintúgy terítékre került, mint Norvégia 1814-ben megszületett alkotmánya.

A konferencia záró programjaként 15:30-tól a pécsi Klimo Könyvtár Hártyatermében egy nagyszabású kiállítás nyílt, amely – a délelőtti program témájával szoros összefüggésben – a skandináviai országok kultúráját, történetét mutatta be. Komlósi László rektorhelyettes és Prof. Dr. Fischerné Prof. Dr. Dárdai Ágnes könyvtári főigazgató köszöntője után a kiállítást Szilágyi Mariann könyvtáros nyitotta meg, majd Miszler Tamás, a PTE Tóth József Bölcsészettudományi és Természettudományi Kari Szakkönyvtár igazgatója beszélt néhány egyedi kiadványról.

Norvégia, Svédország, Izland mellett Dániáról és Finnországról is páratlan és gazdag dokumentumanyag került elhelyezésre a vitrinekben, amelyeknek összeállításához a Klimo Könyvtár régi nyomtatványai képezték az alapállományt: az északi államokat ábrázoló 15-16. századi színes metszetek, egy-egy híres történelmi személyiség arcképmását felvonultató több száz éves kiadvány, vagy épp a skandináv térség viharos történelmét bemutató könyv a 19. századból is bekerült egy-egy vitrinbe. De a PTE Tóth József Bölcsészettudományi és Természettudományi Kari Szakkönyvtár is hozzájárult néhány régi (19. század végi, 20. század eleji) kiadvánnyal a kiállítás sokszínűségéhez. Ezen kívül magánszemélyektől begyűjtött díszes tárgyak is színesítik a vitrineket.

A tárlat apropóját az adta, hogy idén több jubileum is kapcsolódik az öt észak-európai országhoz: Dánia 1849-ben lett alkotmányos monarchia, Izland 70 éve kiáltotta ki az új államformáját, a köztársaságot, Norvégia pedig 1814-ben, tehát idén pont 200 éve fogalmazta meg alkotmányát. A Pécsi Magyar-Finn Társaságnak megalakulása is pont 40 évvel ezelőtt történt. Az észak-svédországi Umea (ejtsd: Ümeo) városát pedig idén – csakúgy, mint a 2010-es évben Pécs városunkat – Európa Kulturális Fővárosának választották.

A Pécsi Püspöki Könyvtár, amely számtalanszor bebizonyította, hogy állományának sokszínűsége kiválóan alkalmas különböző tematikájú kiállítás megrendezésére, idén ünnepli megnyitásának 240. évfordulóját. Ez alkalomból 2014. május 22-én, 14:30-tól egy szintén remekbeszabott kiállítás nyílik majd a könyvtárban: eddig csak ritkán látott egyediségek, több száz éves kódexek, kiadványok kerülnek elhelyezésre a Klimo Könyvtár másik termében, amelyre minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

A Skandinávia-kiállítás egy évig, 2015. március 31-ig tekinthető meg a Klimo Könyvtárban. (Pécs, Szepesy I. 3.).

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés