Tűztorony Galéria: „mégegyszer”

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Pécs egyik különös hangulatú helye a Tűztorony Galéria. Nem véletlen, hiszen az egykori tűzoltólaktanya mai szemmel is szépséges tömlőszárító tornyai olyan romantikus hangulatot árasztanak, hogy könnyen régi időkbe nosztalgiázzuk magunkat. Pedig nem kellene, hiszen a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága csütörtök este ismét egy nagyszerű kiállítást nyitott, mégpedig a nagyon is kortárs művész Szentgróti Dávid munkáiból. Így aztán a múltidéző környezetből igen hamar a jelenbe csöppentünk, amelyhez még a Monokini együttes modern zenéje is jócskán hozzájárult.
(A képen a művész látható egyik gyermekével.)
A PMBT tárlatnyitó hagyományaitól elszakadva maga a művész nyitotta meg saját kiállítását, amely rekord rövidségűre sikerült, ami jó hír volt azok számára, akik hosszú és unalmas elemzésekhez szoktak egy tárlatmegnyitón. Visszatérve Dávid köszöntőjére, annyit azért elárult a munkáiról, hogy ezek mind  – általában papír kollázsok – újraálmodásai.

A festmények gyakori témája az apaság, Szentgróti Dávid két kisgyermekével és feleségével a megnyitón jól reprezentálta a családi béke, a kötődés és a szeretet  jelenlétét, amelyet a művész beszélgetésünk során is kiemelt. A kollázstechnika köszön vissza képeiről, bár ezek olajképek, mégis olyan érzésünk van, mintha szabálytalan tépések nyomait látnánk az egyiken, míg a másikon a papír textúrája árulkodik származásáról. Ragyogó, élő színek, friss formák és érzékeny látásmód jellemzi a festő alkotásait, melyek közül néhány optikailag is „trükkös”. A képek dátumozása 2000-2010 a művek újraértelmezésének korszakáról árulkodik, a műszakirajz-szerű megoldások pedig egy másik apáról a festő édesapjáról, illetve annak foglalkozásáról adnak beszédes tanúbizonyságot.

A Monokini együttes jó hátteret biztosított a képeknek, a maga – ha lehet egy képzavarral élni – nonfiguratív, modern stílusával. Kár, hogy csak a megnyitón játszottak, persze nem lehet elvárni, hogy a kiállítás befejeztéig, május 30-ig minden nap zenéljenek. Aki a képeken kívül az alkotóra is kíváncsi, az viszont már május 22-én 15 órakor találkozhat a művésszel, egy kötetlen beszélgetés erejéig a galériában. Ezeken az alkotó-közönség találkozókon bepillanthatunk a festmények születésének hátterébe, azokba  a gondolatokba, érzelmi állapotokba, amelyek a mű létrehozását megelőzték. Ez egy érdekes, pillanatnyilag egyedülálló kezdeményezés, javasoljuk a művészetbarátoknak, hogy éljenek vele!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés