Csigák és aprónépek a zene birodalmában

Bereczki Lajos Zene
PDF
A Pannon Filharmonikusok által létrehozott Csigaház sorozat első részét tekinthettük meg szombat délután Pécsett a Civil Közösségek Házában. A szép számmal összegyűlt, zömmel 4-8 éves gyereksereg az ütős hangszerek pécsi mestereinek tolmácsolásában ismerkedhetett meg néhány klasszikus  mű részletével. A játékos zeneóra júniusban folytatódik, a jelekből ítélve hasonlóan lelkes és nagyszámú közönség előtt.
Tekintse meg cikkünk végén az eseményről készült képeinket!

Az igazán találó SzívDOBbanás címet viselte az első  foglalkozás, amelyet a Pannon Filharmonikusok (PF) a legkisebbek számára hoztak tető alá. Egerszegi Andrea fejlesztőpedagógus és két segítőtársa Csabiga és Csillaga vezették végig a gyerekeket a ritmusszekciót bemutató klasszikus művek folyamában. A két figura jelmezét és a sorozat arculatát Faltisz Alexandra, Pécsről elszármazott grafikus alkotta meg. A művész több mesekönyv illusztrálásában is részt vett már, a két csiga  megformálása telitalálat, egyben valószínűleg emblematikus alakjai lesznek a sorozatnak.

A kis zenebarátok ebben az ötven percben megtudhatták, hogy egy nagyzenekarban milyen hangszercsoportok vannak, majd azt is, hogy az ütős hangszerekkel milyen hatásokat lehet elérni, mit lehet velük ábrázolni és milyen érzelmek fejezhetők ki segítségükkel.

A majd egyórás foglalkozás hatalmas erénye volt, hogy a zenéről komolyan szólt a kicsiknek, de mégis szórakoztatóan. A PF művészei a megszokott színvonalon, a moderátor pedig nem gügyögve közeledett a hallgatósághoz, ami a rendezvény egyértelmű erőssége volt.

Nem is maradtak el a csillogó tekintetek, a tapsoló és doboló karok, lábak és a mozgalmas délután dinamikájából adódó kipirult kis arcok. A résztvevők egy minden részletében remek délután részesei lehettek, mellesleg megismerkedtek olyan szerzők műveinek részleteivel, mint  Mozart, Ravel, vagy Hirschvogl.

Ezek után az újságírónak nincs más dolga, mint őszintén ajánlani a kisgyerekes szülőknek tessék nyugodtan jönni, biztos, hogy nagy élményekkel távozik a gyermek a rendezvényről. Ne adj’ Isten a későbbiekben közelebb kerül a zenéhez…


csiga 001 csiga 003 csiga 007 csiga 008 csiga 014 csiga 017 csiga 022 csiga 024 csiga 029 csiga 032 csiga 033 csiga 034 csiga 043
 
 

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-10 12:24
Ok. Nagyon jó volt, de a belépő kicsit húzós, ezen nem lehetne egy kicsit faragni?
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-10 12:23
Anyukaként mondhatom, hogy a rendezvény nagyon jó volt és élvezte a kislányom minden percét. Köszönöm a szervezőknek.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés