Két új EKF program startolt Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Az „Utazás a félhold körül”, illetve a „Nyitott templomok” elnevezésű programfolyam indult el vasárnap délután Pécsett. Az elsőt stílusosan a Jakovali Haszan-dzsámiban indították útjára, amin a RUHR2010 művészeti igazgatója, Asli Sevindim (középen) is részt vett. Ő személy szerint is a legjobb példája a kultúrák békés egymás mellett élésének, lévén török származású a hölgy.
A török építészeti emlékek a mai napig meghatározzák Pécs építészeti arculatát, így nem igazán szokatlan az itt élőknek a távoli nép kulturális jelenléte. Ebből az alapvetésből kiindulva szervezett a Művészetek és Irodalom Háza egy programsorozatot, amely vasárnap indul és május 29-ig tart. Az esemény megnyitójára meghívott, a bevezetőben már említett német hölgy köszöntőjében elmondta, hogy a Ruhr-vidéken mintegy 5,3 millió ember él és összesen 171 országból érkeztek oda. Nem lehet tehát azt mondani erről a területről, hogy nem lenne kulturálisan sokszínű.  Mindenesetre a németek megtanultak ezzel a páratlan értékkel élni és bár sok koccanás van ezek között a kultúrák között, de fantasztikus gyöngyszemek is előbukkannak ebből a kavalkádból.

Szalai Tamás, az EKF művészeti igazgatója is méltatta az eseményt, hozzátéve, hogy  Pécsett szerencsére nem igazán kell a nemzetiségek között esélyegyenlőséget teremteni, mivel már régóta az van. Nagyon örül annak, hogy Isztambul, mint szintén kulturális főváros bemutatkozik művészei, szakácsai, filmesei és vallása által is.

Nem is lehetett volna az eseménynek jobb végszava, mint Simon Wintermans Pécsett élő holland úriember megjelenése, aki hetekkel ezelőtt éppen a Rurh-vidékről indult el kerékpárjával, hogy Pécs érintésével egészen Isztambulig vigye a másik két főváros üdvözletét. Tehát most itt, félúton köszöntötte a jelenlévőket, majd ötnapos pihenőre vonult, mielőtt folytatná a hosszú utat.

Az esemény zárásaként megismerkedhettünk  török édességekkel is, amelyek tényleg nagyon ízletesek és nagyon édesek voltak. Egy talán még ismerős is lehet mindannyiunk számára, hiszen török közvetítéssel lett az egyik kedvenc magyar sütemény az almás pite.

Az eseményekről lapunk folyamatosan beszámol, lesz miről, mivel ebben a két hétben mintegy 40 programon lehet majd a városban részt venni.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-10 12:26
A tolerancia természetesen a sajátja a magyar népnek... Nem tudom egyesek hol élnek? Nézzünk már körül! A hollandokkal szemben talán, de a többiek?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés