Képek a Szovjetunióból – képek a Focus csoporttól

Képzőművészet
PDF
Közös üzlethelyiséget bérelt az Újgaléria 2010 Kft. és a Focus csoport a Pécs, Király utca 27. szám alatt a Pécs Holdingtól, ahol május 12-én 14 órakor festményekből, illetve fotókból álló kiállítás nyílik az Európa Kulturális Fővárosa lakói és az ide látogató turisták számára.
(Balra Harnóczy Örs: Király u. 5. Grand Tours, Müller Ágnes című fotóját láthatják.)


Az Újgaléria 2010 Kft. olyan festményeket mutat be, amelyek a 60-as évek közepétől a 90-es évek közepéig készültek a Szovjetunió fennállása alatt. A festőművészek (Valerij Buzin, Jurij Filippov, Alfonz Kulakovszkij, Benjamin Klecely, Szláva Fjodorov, Gleb Viatkin, S. Zichermann, Vladiszlav Csurjukin) orosz, ukrán, azeri, örmény és grúz nemzetiségűek, a műalkotások pedig tengerentúli, osztrák, német és magyar állampolgárok tulajdonában vannak.

A Szovjetunió fennállása alatt – egy kivétellel – politikai okok miatt nyilvános kiállításokon nem szerepelhettek, mivel nem voltak SZKP tagok. Először 1988-ban a „peresztrojka” alatt Moszkvában mutatták be a műveiket. A felsorolt festőművészek – bemutatásra, véleményezésre – szinte kizárólag egymásnak festettek, és küldték el a képeket, a már említett tilalom miatt. A 90-es évek közepétől osztrák, német, svájci és tengerentúli kiállításokon kerültek közönség elé a festmények. A kiállítás művei Magyarországon ilyen nagyságrendben és összetételben először kerülnek bemutatásra az Európa Kulturális Fővárosa program alkalmából.

A pécsi Focus csoport – Cseri László, Harnóczy Örs, dr. Lajos László, Kálmándy Pap Ferenc, Marsalkó Péter fotóművészek – „Helyzetjelentés” című kiállítása 2009. április 4-én nyílt meg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Parti Galériában, illetve a Sétatéren. A mostani tárlat fotóit ebből az anyagból válogatták a szerzők, akik a kiállítás tervezett több hónapja során frissítik majd a képanyagot.

Az 1977-ben létrejött Focus csoport komoly kiállításokon bizonyította erejét számos itthoni és külföldi galériában. A ’70-es évek végétől kezdődően szinte folyamatosan szerepelt tárlatokon: Szombathelyen, Debrecenben, Szentendrén, Piránban, Párizsban, Zágrábban, Isztambulban. Pályázatokon, nemzetközi fotós táborokban, vitaesteken vettek aktívan részt tagjai, és szereztek maguknak komoly elismerést az európai fotóművészetben.

A Focus csoport hivatalosan soha nem szűnt meg, de közös tevékenységük évtizedekig szünetelt. Megalakulásuk után több mint 30 évvel határozták el, hogy 2009-ben, az Európa Kulturális Fővárosa utolsó felvezető évében új kollekciót hoznak létre, amellyel a közönség elé lépnek, bizonyítandó, hogy kreativitásuk, alkotói kedvük nem hunyt ki, és ma is képesek a kor színvonalának megfelelő fotóművészeti tevékenységre.


Pécs2010 Sajtóiroda

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés