A zene nem csak az épeknek csendült fel

Zene
PDF
A zene mindenkié! Legyenek azok akár fogyatékkal élők. A Pannon Filharmonikusok, Peskó Zoltán karmester irányítása mellett, mindezt szerdán, délidőben ismét bebizonyították. Amikor többségében olyanok jöttek össze a koncerttermükben, akik a hétköznapjaikat nem minden gond nélkül töltik el. De Mozart nem csak azoknak szól, akik magukat épeknek hiszik. Határtalanul, néha terápiás jelleggel, máskor pedig csak az egyhangúság megtörése okán. Képünk a koncerten készült, ahol a lurkók közelebb kerülhettek egy "hangos" művészeti ághoz.

Koncert, délidőben. A pécsi Éltes Mátyás Iskola tanulóinak nagyobb része is a hallgatóság között volt, szerdán, 11 óra után néhány perccel. Már a gyülekezés során látható, tudható volt, hogy nem egy szokványos előadásról lesz szó. Hiszen egyesek tolókocsival érkeztek, míg másokat úgy kellett a helyükre kísérni, mert nehezebben tájékozódtak egy számukra kissé idegenebb környezetben.

– Utólag meg szoktuk beszélni a hallottakat, látottakat – árulta el egy pedagógus, aki szerette volna megőrizni névtelenségét. – Felemlegetjük, ki milyen hangszerre emlékezik vissza. Az ilyen események azonban a mi tanulóinknál nem kizárólag egy előadásról szólnak. Hiszen a fogyatékosok számára ugyan fontos elhagyni a tanintézményt, ám egyben egy külön esemény is. Hiszen ilyenkor buszra kell felszállni, ami más iskolások számára teljesen természetes, de nálunk egyebek mellett ez is egy tanulási folyamat része.

Azért nem mindenkit hoztak magukkal a tanárok. Hiszen akadnak olyan gyermekek, akiket kifejezetten zavar a zene, rossz hatással van rájuk, befogják a fülüket, minden porcikájuk tiltakozik ellene. Természetesen senkit sem akarnak olyanra kényszeríteni, ami miatt konfliktus következhet be. De ők vannak sokkal kevesebben.

„Még 1 esély” – ez volt a mai előadás címe. Mindez a korábban volt, úgynevezett „1 forintos koncert” sorozatából nőtt ki, illetve alakult át. A Pannon Filharmonikusok többek között Wolfgang Amadeus Mozart D-dúr, úgynevezett Hafner szimfóniájával kezdte meg a muzsika megszerettetését azokkal, akiknek a figyelmét az átlagosnál talán nehezebb dolog lekötni.    

               
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés