Új galéria nyílt Pécsett

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Igazi különlegességet láthat a közönség a Király utca 27-alatt szerda délután megnyílt galériában. Egyik felében a volt Szovjetunió kortárs alkotóinak munkái láthatók, míg a másikban a pécsi Focus csoport tagjai állították ki fotóikat. A furcsa kettősséget a Pécs Holding segítette tető alá hozni, mivel a kiállítótér a város tulajdonában lévő, kiadó üzlethelységben található.


A festmények a tengerentúlról, Ausztriából, Németországból és hazai gyűjtőktől kerültek a kiállító terembe. Kasai Pál és Hamvas Péter pécsi magánszemélyek kedvezményezték az alkotások bemutatását, amelyeknek az a groteszk, közös tulajdonságuk, hogy nyilvánosan sem itt, sem máshol nem láthatták azokat, lévén a művészek nem volta a kommunista párt tagjai, így hosszú évekre megfosztották őket műveik bemutatásának a lehetőségétől. A hatvanas évek közepétől a kilencvenes évekig készült képeket orosz, azeri, ukrán örmény és grúz művészek alkották, köztük a művészettörténészek által is elismert nevek, mint Csurjukin, Zichermann, vagy Kulakovszkij. Magyarországon kortárs szovjet festőtől még nem láthattunk ennyi képet ,ezért érdemes elzarándokolni a Király utca közepére. A művek december végéig belépőjegy nélkül megtekinthetők.

A galéria másik felén a jól ismert pécsi Focus csoport alkotóinak munkáit tekinthetjük meg.  A hazai fotózás nagyágyúinak érett alkotásait a galéria másik oldalával ellentétben profi módon állították ki. Dr. Lajos László, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Ferenc és Marsalkó Péter a csoport tagjai izgalmas, az EKF felvezető évében a Parti Galériában bemutatott fotóit láthatjuk, amelyek kimondottan erre az alkalomra készültek - a Helyzetjelentés címet viselte akkor a tárlat. A hetvenes évek végén létrejött csoport folyamatosan járta a hazai galériákat, szinte minden nagyvárosban megfordultak.  Külföldön is jegyezték őket, Párizstól Isztambulig láthatták fényképeiket.
Bár a csoport hivatalosan sohasem szűnt meg, a közös munka évtizedekig szünetelt, a tavalyi kiállítás és a mostani kezdeményezés azonban jelzi nem kopott meg az alkotókedv és a szakmai tudás is töretlen.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-13 08:01
A Focus nem kopott semmit sem, sőt talán még jobbak, mint régen!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-13 08:01
Jók a festmények, nem is gondoltam volna, hogy a szovjet sematizmus éveiben ennyire jó művészek is alkottak!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés