Figyelem, támad az allergia!

L.J Közélet
PDF
Napjainkra az allergia szinte népbetegséggé vált. A kellemetlen tüneteket a szervezet bizonyos idegen anyagokkal szembeni túlérzékeny reakciója okozza. Az allergiát okozó anyagok közül azok okozzák a legnagyobb problémát, melyeket a beteg nem tud elkerülni. Ezek a belégzés útján kerülnek a szervezetbe, mint például a pollen, vagyis a virágpor.
A túlérzékenységet okozó anyagok és előfordulásuk ismeretével, környezetünk megfigyelésével már időben megkezdhetjük a kezelést. Pollenallergia esetén ezért érdemes a virágport szóró növényfajokat megismerni, virágzásuk időtartamát megjegyezni- mondta el lapunknak az ÁNTSZ Pécsi Kistérségi Intézetének munkatársa Szűcs Tímea.  Hozzátette, hogy a Pécs környékén virágzó növények közül a mogyoró, a nyír, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a fekete üröm és a parlagfű okoz kellemetlen tüneteket.

Ebben az időszakban elég nagy koncentrációban fordulnak elő pollenek a levegőben. A fás növények közül több még most is virágzik, így például az erősen allergén kőris, a fűz, a nyír és a platán már elvirágzott. Nagy mennyiségben található a levegőben az eperfafélék virága, szerencsére azonban ez nem allergén. Kis koncentrációban jelen van még a gyertyán, tölgy, bükk, tiszafa, dió és bükk virágpora is. A fás szárú növények mellett már elkezdődött a pázsitfű és csalánfélék virágzása is. Ezek általában sok problémát okoznak az erre érzékeny személyeknek.

Az ÁNTSZ Baranya Megyei Intézete 1992-ben kapcsolódott be a pollen koncentráció mérésébe, a megfigyelést azóta folyamatosan végzik. Az érdeklődők az intézet honlapján megismerkedhetnek a leginkább allergén növényekkel és azok virágzási idejével- tette hozzá Szűcs Tímea.

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-13 10:38
Na és mi van a parlagfűvel? Kaszál idén a polgármester?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés