Franciás oktatási fejlesztés, nem alapfokon

Franciás oktatási fejlesztés, nem alapfokon

2014. november 26. szerda, 13:15 Közélet
PDF
Jelentős beruházás fejeződött be Pécsett, a Szent István téren. Egy oktatás intézmény, a Leőwey Klára Gimnázium gazdagodott egy plusz emelettel (képünk belül készült, az ablakon kinézve ilyen látvány tárul a diákok elé). A három új osztálytermet a francia tagozatos hallgatók, illetve a pedagógusok vehették birtokukba, a szerdai, késő délelőtti avatóünnepség utáni percekben.



Nagyobb volt a zsúfoltság a folyosón, mint nagyszünetben a büfé körül szokott lenne a régi világban. Hiszen 2014. október 25-én, 11 órára hirdették meg az ünnepélyes szárnyátadót. Amire természetesen érkeztek városi, meg megyei politikusok, egyházi méltóságok, pedagógusok, de még a francia követség is elküldte delegáltját a fÅ‘városból. Ez utóbbi cseppet sem meglepÅ‘, ha tudjuk, a pécsi középiskolában kiemelkedÅ‘ módon foglalkoznak a gallok nyelvével, kultúrájával. Teszik mindezt most is, amikor amúgy a kettÅ‘s tannyelvű intézményekre – a sajtóhírek szerint – nehezebb idÅ‘k várnak majd.  

A beruházás összesen mintegy 350 millió forintba került. A munkálatok most fejeződtek be, vagyis még a téli szünet kitörése előbb beköltözhettek új otthonukba a tanulók, meg tanáraik. Akik műsorral – természetesen franciával – készültek a meghívottak szórakoztatására. A nyelvi képzettségüknek megfelelő színvonalon szólaltak meg a fiatalok. Zene, meg kisebb színdarabdarab tette változatossá a programot. Ami előtt azért még akadt fontos momentuma az ünnepségnek!



Amit előadtak a diákok, azt természetesen csak azok érthették, akik nem a németet, vagy az angolt tanulták korábban, az oroszról már nem is szólva

Hiszen Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Páva Zsolt ollót ragadott, aztán átvágta a piros-fehér-zöld szalagot. Amivel a szó átvitt, no meg legszorosabb értelmében is megnyitotta az utat a tudás felé.

Sokan a mozdulatot úgy értelmezték, mintegy két évtized bizonytalanság után, most legalább harminc tanévre megoldódik az intézmény helyzete. Mostantól talán senki sem töri a fejét az áttelepítésen, semmiféle változtatáson. Kivéve persze a fejlesztéseket, mert attól nyilván senki sem zárkózik el, az elkövetkező időszakban. Hiszen, ha már maradhat minden a régiben, azért még a feltételeken lehet javítani, bár panaszra ma sem lehet okuk a szemüket Pécsről Párizsra vetőknek.


A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés