Színház a tornateremben!

Színház
PDF
EDNA MAZYA: KISDED JÁTÉKOK
A KOMA társulat előadása napjaink egyik legégetőbb problémájáról szól, a fiatalok közötti erőszakról, a téma feldolgozásához a színház eszközeivel nyújtanak segítséget. 2010. május 17-19. között a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében Pécsett öt iskolában mutatják be az előadás „tornatermi” változatát.

Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ, a Koch Valéria Középiskola, a Kodály Zoltán Gimnázium, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és a Leőwey Klára Gimnázium diákjai májusban tekinthetik meg az izraeli írónő darabjából készült előadást, amely egy kamaszlány megerőszakolásának történetét, majd a két évvel később sorra kerülő tárgyaláson a lány újabb meghurcoltatásának eseményeit meséli el.

A darab valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel: négy tizenhét éves fiú egy parkban megerőszakolt egy tizennégy éves lányt. A bírósági tárgyalás három éven át tartott, így a színpadi szöveg is három évet fog át: a megerőszakolástól az ítélethozatalig. Az alkotók nem csupán a kortárs dráma szövegét szólaltatják meg, hanem kiegészítik olyan dokumentumokkal, újsághírekkel, „aktualitásokkal”, amelyek sajnálatos módon, a mi életünknek itt és most is a jellemzői. A darab kíméletlenül vizsgálja az ok-okozati összefüggéseket, az előzményeket, megpróbálja mind a négy érintett szemszögéből ábrázolni az eseményeket, de csak stilizáltan, nem naturalisztikusan. Választ nem ad, inkább gondolkodásra késztet a másik iránti tiszteletről és megértésről.

Az előadáson a történet idősíkjai folyamatosan váltakoznak, így csak fokozatosan derül ki, mi is történt valójában. Az alkotók azért viszik színre iskolákban a darabot, a hagyományos kőszínházi közegtől eltérő környezetben, mert ott könnyebben meg tudják szólítani a célközönséget, a kamaszokat. Azzal, hogy előadás után dialógust kezdeményeznek a diákokkal, helyettesítik az osztályfőnöki órák szentenciáit, a szülői, tanári intelmeket. A didaktikus szituációt valóban élővé, átélhetővé és személyessé teszi az iskolai közegben megszólaló előadás.

Rendező: Zrínyi Gál Vince
A KoMa Társulat színészei:  Egger Géza, Kovács Krisztián, Kroó Balázs Lőrincz Sándor és Guary Szandra


Pécs2010 Sajtóiroda

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés