Török mesék, egyenesen Isztambulból

Képzőművészet
PDF
Megkezdődött csütörtökön a Török Filmhét Pécsett, természetesen már vetítésekkel együtt. A programsorozata Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa idei egyik rendezvényeként szerepel a műsorban. Az egész esemény május 13-tól, vagyis tegnaptól tart május 19-ig. Alcímként, a plakátokon, kiadványokban „Isztambul mesél” felirat szerepel, ami igaz, hiszen a török nagyvárosból érkezett a filmek java, bár akadt közöttük olyan, ami sokkal távolibb tájakon játszódott. A képen a vendégek éppen Orhan Tekeoğlü rendezőt köszöntik tapssal.

Az Ífakat egy török női név, ez volt a címe Orhan Tekeoğlü rendező dokumentumfilmjének. Ami többek között azért is érdekes, mert maga az alkotó is eljött a baranyai megyeszékhelyre, az itteni vetítésre. A mű egyik szellemi atyja, a mozi befejezése után nyilatkozott is, természetesen tolmács segítségével.

– Még Isztambulban is megdöbbentek az emberek, a bemutató után – ismertette az ottani hangulatot Orlan Tekeoğlü. – Azt kérdezték, tőlünk egészen távol, a Fekete tenger keleti partjánál lévő hegyvidéki területeken ilyen életet élnek a nők? Ott, ahonnan a férfiak általában elmennek, külföldre dolgozni. Ahol minden munka az asszonyokra hárul, a könnyebb mellett a legnehezebbek is. Ráadásul a történet egy hármas gyilkosság köré van felépítve, hiszen a címadó asszony és két lánya egy szörnyű gyilkosságnak lettek áldozatai. Pedig arrafelé évszázadok óta nem volt ilyen cselekedet a hegyekben, nemrég mégis megtörtént. A tettes pedig ismeretlen.

Szóval, érzelmekből, megdöbbentő, néha lenyűgöző képsorokból nem volt hiány. Amikor a csütörtöki hivatalos események befejeződtek, akkor kapott új értelmet a megnyitón elhangzott mondat, amit Keresnyei János szólt a megnyitó során, az Uráni mozi színpadán.

– A megismerés közelebb hoz minket egymáshoz, azután segít a megértésben is – intézett üzenetet el az egybegyűltekhez az egyik pécsi főszervező, Keresnyei János.                     

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-16 10:45
Állat jó filmek voltak! Megdöbbentő!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés