Újabb Pécs2010 InfoPont nyílt a Budai Várnegyedben

Nennial Közélet
PDF
Péntek délután Pécs EKF 2010 InfoPonttal gazdagodott a legtöbb fővárosba látogató turistát vonzó Budai Várnegyed. A baranyai megyeszékhelyhez kötődő művészek és közéleti személyiségek közreműködésével nyitották meg a várban megbúvó Napkereszt Galériában a pécsi Fürtös György keramikusművész legjellegzetesebb munkáit felvonultató kiállítást.
Képünkön Fürtös György egy a pécsi belvárosban található alkotását láthatják.

A stílusosan meleg, mediterrán napfényben fürdő Vársétányon álló, Zsolnay eozinnal díszített,  Fürtös György tervezte ivókút mellett nyitották meg a művész kiállítását. Az eseményen részt vett a Zsolnay Zrt. vezérigazgatója, Péterné Marosy Katalin, De Blasio Antonio Pécs polgármesterének EKF megbízottja, valamint Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színművésze. Meleg szavakkal méltatta Fürtös munkásságát Budapest I. kerület alpolgármestere, Sediánszky János is.

A Napkereszt Galéria május 14-től vállalta az országos InfoPont hálózat tagjaként a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program népszerűsítését. A Váci utcai központi EKF InfoPont és a Westend City Centerben található hasonló iroda mellett a Budapestre látogató turisták a turisztikailag vonzó várnegyednek ezen a forgalmas részén is megismerkedhetnek a pécsi programokkal. A galéria homlokzatán szellő borzolta EKF zászlók jelzik az érdeklődőknek, hogy itt Pécs városát és az ott zajló eseményeket népszerűsítik. Háromnyelvű programfüzettel, szórólapokkal és a megyeszékhelyet és térségét, valamint a programokat népszerűsítő folyamatos vetítéssel próbálnak kedvet csinálni a kuturális főváros megtekintéséhez.

A Budai Várnegyed forgalmas részén elhelyezkedő, hangulatos, középkori pincéből kialakított galéria a következő négy hónapban otthont ad Fürtös György pécsi keramikusművész kiállításának, hála a kiállítóhely pécsi kötődésű üzemeltetőjének, dr. Vilics Judit művészettörténésznek.
Fürtös neve Pécsett az utóbbi időben méltatlanul merült feledésbe, dacára annak, hogy a Munkácsy-díjas keramikusművész több, mint három évtizeden át a Zsolnay gyár vezető tervezője volt, munkái között pedig olyan ikonikus pécsi alkotások szerepelnek, mint a Citrom utcai Tüke kút, a Konzum Áruház homlokzatának sarkán domborodó nőalak, vagy jellegzetes cégérek sokasága.
A Napkereszt Galéria a Fürtös kiállítás után további, a Zsolnay gyárban alkotó pécsi művész munkáit szándékoznak kiállítani.


Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-16 10:46
Itt legalább beesik valaki és kap Pécsről némi infót.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés