Vödörsereg a belváros közepén

Vödörsereg a belváros közepén

2015. március 18. szerda, 13:50 Közélet
PDF
Sok jó vödör kis helyen is elfér. Ilyen mondás természetesen a magyar nyelvben nem létezik, de némileg kicsavarva, akár meg is honosodhatna. Különös tekintettel arra, hogy a közelgő víz világnapi eseménysorozat folytán, kék műanyagból készült edények lepték el a pécsi belvárost (képünkön). Még azt sem mondhatjuk, hogy csúnya lenne a figyelemfelkeltés ezen módszere. Hiszen az édesvíz fontosságát nem árt elégszer hangsúlyozni!

Mint a katonák, szépen sorban, alakzatban állnak a vedrek a Széchenyi téren. Ilyet nyilván eddig még Hunyadi János, meg a lova sem látott szobori mivoltában. Pedig a hadvezér már évtizedek óta mutatja az utat buzogányával, a belvárosban. Most, vagyis 2015. március 18-án számára is lehetett újdonságot kitelepíteni a kövezetre.

Szóval az édesvíz van a középpontban. Az az egyszerű folyadék, amiből egyrészt meglehetősen kevés van a Földön, másrészt viszont Magyarország egészen jól áll belőle. Ha már sós tengerünk nincsen, legalább az éltető nedűből legyünk gazdagok. Két nagy, valamint sokkal több kisebb folyónk, viszonylag nagy területű tavaink vannak, ahonnan lehet utánpótlást vételezni, ha fogytán a lé.

Ennek ellenére a locsogó kinccsel érdemes takarékosan bánni. Hiszen egyre nagyobb értéket képvisel az emberiség létében. Ebben a történetben pedig itt jött el a nem túl nagy űrtartalmú tárolók fontos szerepe. Ugyanis mindegyikre, vagy sokukra lényeges, velős, megfontolandó üzeneteket ragasztottak rá a szervezők.

Akik ezeket elolvassák, talán egy-két pillanatra, percre el is gondolkodnak a rövid ismeretterjesztés lényegén. Akkor talán feleslegesen kevesebb csap marad nyitva, a zuhanyzást egyesek hamarabb fejezik be, mint ahogyan azt korábban megszokták.

Ha ennyit, vagy ennél kicsivel többet, lassú neveléssel sikerül a környezetvédőknek, ökológiával foglalkozó szakembereknek elérniük, akkor már gyümölcsöző lehet az erőfeszítésük. Ha pedig kis szerencsénk is akad, akkor az égi áldás folytán pár litert sikerül felfogni az esővízből. Ami ugyan csak egy csepp lesz az egészből, ám legalább jól mérhető módon mutatja, miről is szól az egész program.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés