Az Angster család öröksége

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Új kiállítás nyílt Pécsett a Vasváry-házban, melynek hivatalos avatóünnepsége kedden délután zajlott. Az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt termekben kivételes dokumentumokat láthatunk a család négy nemzedékéről és az Angster Orgonagyárról. A név mai napig a város egyik ikonja, csakúgy, mint a Zsolnayaké, több európai országban nevet szereztek vele hazánknak és szűkebb környezetüknek Pécsnek.

A tárlat anyagának többségét Hajdók Judit orgonaművész és műemlékvédelmi szakmérnök gyűjtötte össze hosszú évek alatt., de kerültek ide értékes dokumentumok a Baranya Megyei Levéltárból és az Angster család ma élő tagjaitól is.

A megnyitón a város nevében De Blasio Antonio, Pécs város polgármesterének megbízottja méltatta a 80 éves hangszergyár és tulajdonosai érdemeit. Kiemelte, hogy Európában sokan olyan nagy nevekkel említik egy sorban, mint Vasarely, vagy Zsolnay, egyszóval Pécs igazi „húzónevei” közé tartozik az Angster család, annak ellenére, hogy nem itt született az alapító, Angster József.  A kontinensen sok nagyvárosban Magyarországot sokan az ő munkáin, orgonáin keresztül ismerik és tisztelik, már csak ezért is fontos a gyár és az alapító személye. De Blasio Antonio végül hozzátette, nagyon jó lenne, ha a most épülő koncertterem egy igazi Angster orgonával gyarapodhatna, ez lenne igazi főhajtás a család előtt.

A  jól szerkesztett és még ennél is szebben kivitelezett kiállítás szervezője az Örökségvédő és Ingatlanfenntartó Nonprofit kft., társszervezője a Kulturális Örökségvédő Hivatal, támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Hungarofest, a Baranya Megyei Levéltár és a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága voltak.

A kiállítást május 18. és augusztus 18. között lehet megtekinteni a Király utca 19. alatt (Vasváry-ház), naponta 11-19 óra között. Csütörtökönként Hajdók Judit tart  szakavatott tárlatvezetést, amelyre igazán érdemes ellátogatni.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2010-05-19 06:36
Ami a megnyitón látható lesz, az lesz ott évekig. Ha nem lesz orgona, akkor jó sokáig nem lesz. Valami gyűjtést, vagy bármilyen akciót nem lehetne most elindítani az orgona megrendelése érdekében,
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2010-05-18 15:49
Csak terveztek oda egy igazi Angster orgonát, annyi pénzből amennyi az EKF-re jutott, remélem nemcsak szürke köveket vettek?
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés