25 éves a Lenau Egyesület, 20 éves a Lenau Ház

Közélet
PDF
Május 23-án, azaz Pünkösd vasárnap rendezik meg a Lenau Egyesület fennállásának 25. és a Lenau Ház avatásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepi eseményeket. A Pécs2010 Kulturális Főváros programban már a felvezető években is nagy hangsúlyt kapott a civil kezdeményezések támogatása, amelyek ebben az esztendőben is a kulturális-művészeti események jelentős hányadát képezik. A Lenau Egyesülethez és a Lenau Házhoz kapcsolódó rendezvények jól kapcsolódnak Pécs, A Határtalan város címet viselő nyertes pályázatában megfogalmazott egyik alappillérhez, amely a soknemzetiségű városként definiálta a baranyai megyeszékhelyet.

A Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület, mint a II. Világháború utáni Kelet-Európa első független német nemzetiségi szervezete kereken 25 évvel ezelőtt alakult meg, és 20 éve, 1990. pünkösd vasárnapján adták át hivatalosan a pécsi Lenau Házat, mint a hazai németek első kulturális központját. A kettős jubileum alkalmából a Lenau Egyesület, 2010. május 23-án, vasárnap több kulturális rendezvényt szervez Pécs különböző helyszínein.

Az egyesület és az intézmény névadója Nikolaus Lenau (1802-1850) költő. A temesi Bánságban, Csatádon (ma: Lenauheim, Románia) született német szülőktől. 18 éves koráig Magyarországon nevelkedett, majd Bécsben, és Svábföldön, Stuttgart környékén élt. Ott jelentek meg a verseskötetei, ott szerzett hírnevet. Számos versében megjelennek a Magyarországon töltött ifjúkor emlékei és tájai, pl. a Bakony, a Tisza, a Maros, a puszta.

A Lenau Egyesület segíti a magyarországi németek kulturális azonosságtudatának helyreállítását és erősítését, támogatja a német anyanyelv ápolását és használatát, a német hagyományok, szokások és a kulturális örökség ápolását. Az egyesület célja továbbá a magyarországi németség történelmének tudatosítása és a kulturális kapcsolatok kialakítása Németországgal, hogy a magyarországi német kisebbség ne szigetelődjön el, ne asszimilálódjon, hanem eleven hidat alkosson Németország és Magyarország között. Céljai elérése érdekében az egyesület hazai és külföldi szervezetekkel és magánszemélyekkel működik együtt.

Az ünnepi program:

9.30: Német nyelvű szentmise a belvárosi r.k. templomban

10.30: Térzene és néptáncbemutató a Széchenyi téren (Közreműkődők: Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, Leőwey Táncegyüttes, Mohács Táncegyüttes)

11.15: „25 éves a Lenau Egyesület, 20 éves a Lenau-Ház” - ünnepi megemlékezés a Lenau Házban (Pécs, Munkácsy M. u. 8.)
Megnyitó: Kerner Lőrinc, a Lenau Egyesület elnöke
Ünnepi beszéd: Friedrich-Wilhelm Kiel, Fellbach nyugállományú polgármestere, a Lenau Egyesület tiszteletbeli elnöke
Köszöntők: Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzat elnöke; dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke; dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere
Közreműködik: Alte Kameraden fúvószenekar, Földi-Deutsch Duó, Nuovo Kvartett                

15.30: Pünkösdi gálaműsor - Helyszín: Koch Valéria Gimnázium rendezvényterme - Pécs, Tiborc u. 28/1
Megnyitó: Heinek Ottó, az Országos Német Önkormányzat elnöke
Közreműködők: Német néptánccsoport – Kecskéd; Leőwey Táncegyüttes – Pécs; Schnapskapelle – Pécs; Németh-Gallusz-Duó – Nagymányok; Geiger György, trombitaművész  - Budapest; Marosi Éva, hárfaművész – Budapest; Perlaki Gábor, harmónika – Szilágy; Koch Valéria Gimnázium vegyeskara – Pécs, Ritter zenekar- Nagyárpád.

A gálaprogram házigazdája: Kerner Lőrinc

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés