Indul a Batta Dem

L.J Zene
PDF
Immár ötödik alkalommal rendezik meg Pécsett a Batta Dem Nemzetközi Reggae Fesztivált. A három napos fesztivál igazi csemegét jelenthet a műfaj szerelmeseinek. Csütörtöktől szombatig (május 20-22.) az Ifjúsági Házban olyan neves előadók várják a közönséget, mint a Million Stylez, a Kia Bamba Sound, illetve a reggae hazai nagyjai, azaz a Ladánybene 27, a Copy Con és természetesen a pécsi Zagastic.
Képünkön a Ladánybene 27 zenekar tagjait láthatják.

A fesztiválról a szervező Intermagyar Kulturális Egyesület elnöke, Kerekes Kornél beszélt apunknak. Elmondta, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb reggae sikerét elsősorban a zene üzenetében látja. Azaz, akik ezt a stílust választják, nyugalmat, békét hirdetnek, zöld gondolatokat képviselnek. 

A reggae fesztivál azért bír különös jelentőséggel, mert a bőséges hazai fesztiválkínálatban nincs még egy hasonló. Az első fesztivál tervezésekor már nemzetközi, nagy nevekben gondolkodtak, az akkori vendég a nagy sikert aratott Dreadzone volt. Azóta is minden évben külföldi „húzónevekkel” bővíteni a kínálatot. Az idei nagy nevek egyike a Sean Paul-lal és Beenie Man-nel fellépő Million Stylez.  Csütörtök este az ő zenéjére kezdődhet a buli. E mellett a nyitónapon egy érdekességgel várják a bulizni vágyókat. Dancehall táncoktatásban részesülhetnek a látogatók, akik ezzel megalapozhatják az est hangulatát.

A fesztiválon természetesen jelen lesznek a reggae képviselőinek hazai nagy öregjei, a Ladánybene 27 is. A zenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, s ez alkalomból nagyszabású koncertre számíthatunk tőlük- tette hozzá Kerekes Kornél, azaz ahogy mindenki ismeri, Keko. Mindemellett sajnálatos, hogy két nagy nevű zenekar, az Irie Maffia és a PASO nem tud ezen a fesztiválon most zenélni, ők máshol állnak színpadra. Vigasz lehet azonban a Copy Con fellépése, akik először látogatnak Európai Kulturális Fővárosába.

A rendezvény létrejöttéről Keko elmondta, hogy az EKF program keretéből 5 milliót kaptak, ez teszi ki a 8 milliós költségvetés nagyobb részét. A többit az egyesület önerőből, illetve a belépőjegyek árából fedezi. A szervezésből az Ifjúsági Ház is kiveszi a részét.

Az idei év újítása a professzionális hang és fénytechnika, amely az eddigi fesztiválokon alkalmazottnál sokkal jobb hangzás és látványvilágot biztosít.  E mellett több kamerás videofelvétel is készül, ebből egy DVD kiadását tervezik.

A koncertek mellett Off-programokkal is várják a látogatókat, ezeket az Emberség erejével Alapítvány szervezi. A pihenésre, beszélgetésre vágyók a Zenész Ifjúsági Otthon kávézójában tölthetnek el kellemes perceket.

És, bár még az idei Batta Dem sem kezdődött el, Keko azért a jövőre vonatkozó tervekbe is beavatott: a következő fesztivált ugyanis már a Zenész Ifjúsági Otthonban tarthatják. A közelmúltban sikerült olyan állapotúra feljavítani az épületet, amely már lehetővé teszi nagyobb koncertek megrendezését.




Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2010-05-20 11:53
Hatalmas buli lesz, végre egy jó sorozat!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés